Perioada cu dobânzi mici s-a terminat. Guvernul propune 3 soluții pentru românii vor să își reducă ratele la bănci: „Să treci de la ROBOR la IRCC, refinanțare sau amânarea ratelor”

Perioada cu dobânzi mici s-a terminat așa că românii care vor să își reducă ratele la bănci ar putea să opteze pentru una din cele 3 soluții propuse de Guvern.

24 aug. 2022, 08:34
Perioada cu dobânzi mici s-a terminat. Guvernul propune 3 soluții pentru românii vor să își reducă ratele la bănci: „Să treci de la ROBOR la IRCC, refinanțare sau amânarea ratelor”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Acolo a fost întrebat ce trebuie să facă românii care suportă din ce în ce mai greu ratele la bănci din cauza creșterii continue a indicelui ROBOR la 3 luni.

Citește și Cum i-a „păcălit” BNR pe români să îşi facă credite în lei, iar acum au rate duble! Calmul cu care Isărescu le râde în nas şi de ce Banca Naţionala nu se lauda decât cu cursul Euro, praf în ochi pentru românii cu venituri mici şi medii

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a spus : „Sunt câteva soluții. Prima este schimbarea indicelui la care te raportezi, să treci de la ROBOR la IRCC, cel puțin pentru cei care au credite ipotecare.
Pe de altă parte, există posibilități de refinanțări, de credite cu rescadențări, că dacă ai plătit, de exemplu, 3 ani dintr-un credit, nu mai sta în rata aceea care tot îți crește. Negociezi cu banca și o să vezi că îți vine rata mai mică.
Pe de altă parte, am luat și această măsură de „salvgardare” pentru cei care chiar nu mai au cum să își plătească ratele – o amânare de 9 luni evident, ea nu este o un prânz gratuit, la final ar trebui să plătești și ratele, dar este o bulă de oxigen, o supapă pe care poți s-o folosești”.

Adrian Câciu a transmis în cadrul emisiunii că „era” dobânzilor mici la bănci s-a terminat.

”Perioada cu cu dobânzile mici nu mai este de actualitate și o perioadă mai lungă de timp, dobânzile nu vor fi chiar în zona aceasta, vor mai scădea, dar nu vor fi foarte mici, cum ne-am obișnuit”, a declarat ministrul Finanțelor.

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că ratele românilor vor crește cu certitudine.

„Vedem o iarnă complicată. Vom vedea efecte din ce în ce mai vizibile ale măsurilor de politică monetară și aici știm cu toții și este un subiect amplu dezbătut faptul că indicele IRCC va crește. Este o certitudine că va crește. Prin definiția lui are o întârziere de până la 6 luni, deci vor vedea românii și rate mai mari la bănci. Aceste creșteri de dobândă nu le facem din plăcere. Le facem din necesitate. Vor afecta buzunarul românilor, asta este o certitudine”, a afirmat Cristian Popa.

Totodată, Adrian Câciu a transmis că IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor), nu va fi niciodată cât ROBOR la 3 luni. Acesta va fi întotdeauna mai mic decât ROBOR la 3 luni.

„IRCC niciodată nu va fi câte ROBOR la 3 luni și este o chestie de logică. Pentru cei care nu știu, el chiar dacă vine cu întârziere în creștere, el va fi întotdeauna mai mic decât ROBOR la 3 luni”, a precizat ministrul Finanțelor.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor zilnic al pieței monetare interbancare se calculează în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru. IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor, potrivit BNR.

Indicele IRCC, în 22 august 2022 a fost: 6.15%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,97% pe an.

Citește și ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Cum poţi scăpa de datorii