Vin vremuri grele pentru românii cu rate la bănci. Economiştii avertizează că cei care au credite cu IRCC vor plăti rate duble anul viitor

Reprezentanţii Coface România avertizează că românii care au credite cu IRCC vor ajunge să plătească anul viitor rate duble la bănci.

13 sept. 2022, 15:46
Vin vremuri grele pentru românii cu rate la bănci. Economiştii avertizează că cei care au credite cu IRCC vor plăti rate duble anul viitor

Vin vremuri grele pentru românii cu rate la bănci. Cei mai afectaţi ar putea fi chiar românii care au credite cu dobânda IRCC.

Vin vremuri grele pentru românii cu rate la bănci. Scenarii sumbre ale economiştilor

Citeşte şi ANPC sare în ajutorul românilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci. Cum poţi scăpa de datorii

„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, a declarat Iancu Guda, service director în cadrul Coface, la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Acesta îi sfătuieşte pe români să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, deoarece dobânzile sunt mai mici.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor.

Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a mai explicat reprezentantul Coface.

De asemenea, Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul companiei, spune că se aşteaptă la o creştere a şomajului în România în următoarea perioadă.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a susţinut Nichişoiu la aceeaşi conferinţă de presă.

Potrivit studiului insolvenţelor prezentat de Coface, anul trecut au fost deschise 6.113 proceduri de insolvenţă, cu 10% mai mult faţă de anul trecut. De asemenea, în primul semestru al acestui an, 3.510 insolvenţe, cu 16% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Tot în primul semestru, raportat la 1.000 de companii, numărul insolvenţelor a fost 20, ceea ce reprezintă de două ori mai multe insolvenţe la 1.000 de companii active în comparaţie cu media regională, respectiv 11 firme.

Cele mai multe insolvenţe raportat la 1.000 companii active au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Citeşte şi Perioada cu dobânzi mici s-a terminat. Guvernul propune 3 soluții pentru românii vor să își reducă ratele la bănci: „Să treci de la ROBOR la IRCC, refinanțare sau amânarea ratelor”