Lovitură pentru sute de mii de români! Cine sunt oamenii care îşi pot pierde dreptul la pensie

Sute de mii de români își pot pierde dreptul la pensie, în cazul în care s-au pensionat anticipat, înainte de a fi eligibili pentru pensia de limită de vârstă și continuă să încaseze lte venituri.

26 ian. 2019, 20:19
Lovitură pentru sute de mii de români! Cine sunt oamenii care îşi pot pierde dreptul la pensie

Pensionarea anticipată şi cea anticipată parţială se pot obţine de către femei şi bărbaţi deopotrivă, dacă îndeplinesc condiţiile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Aşa cum le spune şi numele, aceste două tipuri de pensionări dau posibilitatea de a ieşi din câmpul muncii ca pensionar mai devreme decât ar fi cazul.

Totuși, pensia anticipată sau parțială nu se poate cumula cu un salariu dintr-un raport de serviciu. Spre exemplu, funcţionarul public nu mai poate continua munca şi primi şi pensie anticipată în acelaşi timp. 

Pensia anticipată/parţială nu se poate cumula nici cu veniturile din activităţi în funcţii elective, exceptând indemnizaţia de consilier local/judeţean. De asemenea, nu se poate cumula nici cu veniturile obţinute din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

De asemenea, cumulul este interzis şi cu veniturile obţinute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

Pensia anticipată se poate obţine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Spre deosebire de pensia anticipată simplă, la pensionarea anticipată parţială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic.

Așadar, cumulul este interzis și cu veniturile obținute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, potrivit avocatnet.ro