Lovitură pentru Tik Tok. Reţeaua de socializare a fost dată în judecată pentru colectarea datelor copiilor

TikTok este în centrul unui scandal. Reţeaua de socializare are o plângere în instanţă depusă de fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia, Anne Longfield.

21 apr. 2021, 15:35
Lovitură pentru Tik Tok. Reţeaua de socializare a fost dată în judecată pentru colectarea datelor copiilor

Lovitură pentru Tik Tok. Solicitarea a fost depusă având în vedere modul în care platforma colectează şi utilizează datele copiilor.

Lovitură pentru Tik Tok. Reţeaua de socilizare a fost dată în judecată pentru colectarea datelor copiilor

Plângerea a fost depusă în numele a milioane de copii din Regatul Unit şi ai Uniunii Europene care au folosit aplicaţia foarte mult, în ultima vreme. În cazul în care instanţa va considera reţeaua de socializare vinovată, copiii afectaţi vor primi despăgubiri. TikTok preia informaţiile personale ale copiilor, inclusiv numerele de telefon, videoclipurile, locaţia exactă şi datele biometrice, fără transparenţă, fără consimţământul necesar cerut de lege şi fără ca tinerii sau părinţii să ştie ce se face cu informaţiile respective.

TikTok preia informaţiile personale ale copiilor, inclusiv numerele de telefon, videoclipurile, locaţia exactă şi datele biometrice, fără transparenţă, fără consimţământul necesar cerut de lege şi fără ca tinerii sau părinţii să ştie ce se face cu informaţiile respective.

„Confidenţialitatea şi siguranţa sunt priorităţi de top pentru TikTok şi avem politici, procese şi tehnologii robuste pentru a ajuta la protejarea tuturor utilizatorilor şi, în special, a utilizatorilor noştri adolescenţi. Credem că afirmaţiile nu au temei şi intenţionăm să apărăm ferm”, spun reprezentanţii aplicaţiei.

TikTok are mai mult de 800 de milioane de utilizatori în întreaga lume, iar firma mamă, ByteDance, a obţinut profituri de miliarde de dolari, anul trecut, marea majoritate a acestora venind prin venituri din publicitate. Plângerea este lansată în numele tuturor copiilor care au folosit TikTok din 25 mai 2018, indiferent dacă au un cont pe aplicaţie sau de setările de confidenţialitate alese. Copiii care nu doresc să fie reprezentaţi pot renunţa.

Longfield a declarat pentru BBC că se concentrează pe TikTok deoarece, în timp ce toate platformele de socializare colectau informaţii, TikTok avea politici „excesive” de colectare a datelor. „TikTok este o platformă de socializare extrem de populară, care i-a ajutat pe copii să păstreze legătura cu prietenii lor într-un an incredibil de dificil. Cu toate acestea, în spatele cântecelor distractive, a provocărilor de dans şi a tendinţelor de sincronizare a buzelor se află ceva mult mai sinistru.” Ea susţine că firma este „un serviciu de colectare a datelor care este slab voalat ca o reţea socială”, care a „înşelat în mod deliberat şi cu succes părinţii”. Ea a adăugat că acei părinţi au „dreptul să ştie” ce informaţii private sunt colectate prin intermediul „practicilor de colectare a datelor umbrite” ale TikTok.

Citeşte şi: Noul pericol la care sunt expuşi copiii pe internet. Băiat de 12 ani, în moarte cerebrală după ce a încercat o provocare pentru TikTok