Lovitură pentru Zelenski, prima bucată ruptă de Rusia din Ucraina

Vicepremierul rus Marat Husnullin îi promite Hersonului, regiune ucraineană ocupată, "un loc demn în familia noastră rusă".

18 mai 2022, 16:50

Război în Ucraina. Vicepremierul rus Marat Husnullin a efectuat marţi o vizită în regiunea Herson, regiune ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei declanşate în 24 februarie, unde a declarat că această regiune va ocupa „un loc demn în familia noastră rusă”, relatează miercuri DPA şi Meduza.io.

Rusia este din nou acuzată că ar fi folosit bombe cu fosfor alb, armă interzisă: „Ruşii pur şi simplu distrug deliberat infrastructura civilă”
Regiunea Herson din jurul oraşului-port cu acelaşi nume este situată pe malul drept al Niprului până la gura de vărsare a fluviului în Marea Neagră.

„Herson are o mare perspectivă”, îl citează pe Husnullin agenţia oficială de presă rusă RIA Novosti. „Îi aşteptăm pe toţi, îi invităm să coopereze, nu trebuie să vă fie frică, vom trăi şi lucra împreună mai departe”, a adăugat acesta.

Responsabilul rus a remarcat că „viaţa în Herson este relativ paşnică la ora actuală şi sunt puţine distrugeri”.

Război în Ucraina. Guvernul Federaţiei Ruse, a spus Husnullin, a alocat deja fonduri pentru „reconstrucţia şi reparaţia drumurilor şi podurilor” în regiunea Herson, iar „pe linia Ministerului Agriculturii” se preconizează să fie oferite agricultorilor din regiune „toate măsurile de sprijin aflate la dispoziţia Rusiei”.

La începutul lunii mai, regiunea Herson a fost vizitată de secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, partidul puterii în Rusia, Andrei Turciak, care declarase că „Rusia este aici pentru totdeauna”.

La 1 mai, Rusia a introdus rubla rusă ca monedă oficială în regiune. Cu câteva zile în urmă, administraţia instalată de Moscova în această regiune ucraineană a declarat că intenţionează să lanseze un apel către conducerea rusă pentru a obţine dreptul de a deveni parte a Federaţiei Ruse.

Un fost colonel al armatei ruse contrazice propaganda Kremlinului în direct la TV: „Pentru Moscova, situaţia se va înrăutăţi”
Astfel, adjunctul şefului regiunii, Kirill Stremousov, a afirmat anterior că nu va exista niciun referendum, nici o tentativă de a proclama regiunea drept republică. El a argumentat abţinerea de la organizarea unui referendum prin faptul că o consultare similară desfăşurată în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, nu a fost recunoscută la nivel internaţional.

Stremousov, potrivit presei ucrainene, este un activist local, unul dintre liderii mişcării antivaccin împotriva COVID-19 din Ucraina, care în 2019 fusese suspectat de implicare în atacul asupra redacţiei unui ziar din Herson.

Într-un interviu acordat RIA Novosti la 8 mai, Stremousov a declarat că locuitorilor din regiunea Herson li se vor elibera paşapoarte ruseşti, probabil, „încă din acest an”, iar în data de 9 mai el a pledat pentru o „integrare maximă în componenţa Federaţiei Ruse”.

Pe de altă parte, guvernul de la Kiev şi-a exprimat convingerea că rusificarea regiunii Herson nu va avea sorţi de izbândă, notează DPA.