Lucian Bode, despre sporurile poliţiştilor: „Nu este un moft. Acest drept va fi acordat şi în 2021. Evident că vom tăia bani de undeva”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a comentat situația sporurilor pentru polițiști, explicând că vor fi tăiați de undeva bani din buget pentru a se putea plăti acele sporuri.

26 ian. 2021, 23:51
Lucian Bode, despre sporurile poliţiştilor: „Nu este un moft. Acest drept va fi acordat şi în 2021. Evident că vom tăia bani de undeva”

Lucian Bode nu a menționat din ce domeniu vor fi luate fondurile respective, însă a ținut să precizeze că peste 1.000 de secții de poliție din mediul rural au toaletă în curte, iar din bugetul MAI un procent de 56% este cheltuit pe salarii.

„Decizia Guvenrului e clară: pentru 2021 salariile sunt înghețate. La sfârșitul anului am constatat că un drept câștigat de foarte mulți ani, că un spor de specialist (se aplică pentru aproximativ 76.000 de oameni), nu se aplica. Eu am dat un semnal de dialog. Am discutat cu premierul Florin Cîțu și i-am zis: vă rog să negociez cu structurile sindicale; nu e un moft; acest drept va fi acordat și în 2021. Evident că o să tăiem bani de undeva. Niciodată banii nu sunt suficienți. În ceea ce ne privește pe noi, 56% din cheltuieli merge la cheltuieli salariale și 20% la pensii.

Unde cred eu că vom putea echilibra? La capitolul de fonduri europene. Noi avem un buget alocat aproximativ de 700 de milioane de euro, fonduri europene. Peste 1.000 de secții de poliție sunt cu toaleta în fundul curții.

Vrem, de asemenea, să reînnoim flota. La acest buget vreau 50% din fonduri europene, bani atrași pe zona de IGSU și ordine publică” a spus Lucian Bode, la postul B1TV.

Lucian Bode, despre cazul Gavriş: A fost amendat cu 2.000 de lei și este cercetat disciplinar

Ministrul de Interne

a comentat și cazul Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, care a apărut într-o serie de imagini în care încălca restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, participând la o petrecere într-un restaurant din Centrul Vechi.

„Este un caz mult comentat în ultimele zile. Vreau să subliniez faptul că am văzut, la un moment dat că se încerca, dintr-o anumită parte a presei, să acrediteze ideea că avem de-a face cu dispute între grupări în sistem. Resping categoric orice încercare de a pune semnul egal între anumite derapaje, individuale și instituții ale statului precum este Poliția Română. De un an de zile, zeci de mii de polițiști, jandarmi, pompieri, alături de românii care au respectat măsurile impuse de autorități au reușit să limiteze această pandemie.

S-a acreditat, ideea că s-au dus la pont, dar vreau să vă spun că în ziua de 22 ianuarie, polițiștii au efectuatu verificări la 4.060 de operatori economici dintre care 740 în municipiul București, dintre care trei pe Strada Franceză, în Centrul Vechi. Peste 7.700 de restaurante și terase au fost verificate, peste 54.000 de cetățeni au fost legitimați. Ce s-a întâmplat la respectiva locație, 27 de persoane erau în incinta respectivului restaurant, fără a avea legătură toți unul cu celălalt.

Poliția a aplicat o amendă contravențională agentului economic, de 5.000 de lei și pe 25 dintre participanți i-a amendat, sancțiunea contravențională având o valoare totală de 17.500 de lei. S-a întocmit un dosar penal, pentru că în incinta restaurantului se afla o persoană care trebuia să fie în inzolare la domiciliu, iar a doua zi când o cand s-au verificat toate datele s-a descoperit că încă două persoane, un cetățean român și un cetățean austriac, trebuiau să fie în izolare la un hotel din București, dar se aflau în incinta respectivă, fără a avea legătură cu adjunctul Poliției Capitalei”, a explicat Lucian Bode.

Ministrul de Interne: Una dintre cele mai mari probleme este cea a împuterniciţilor pe funcţii

„Eu nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI. Nu am venit în fruntea acestui minister să satisfac nevoia unui grup sau a unei persoane din sistem. Vă asigur că am venit să mă implic în tot ce înseamnă organizarea acestui minister de sus până jos pentru că îmi doresc ca în cel mai scurt timp să avem conducerea la vârful ministerului – secretari de stat, subsecretari de stat – şi împreună să eliminăm una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ministerul în ceea ce priveşte managementul lui, şi anume problema împuterniciţilor pe funcţii. Eu sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm într-un mod cât se poate de transparent”, a mai declarat Luacian Bode.

Citeşte şi: Nicuşor Dan face anunţul aşteptat de bucureşteni: „Mi-am propus ca în acest an să definitivăm primii kilometri de reţea de termoficare, din banii proprii ai municipalităţii”