Lucian Bode, încrezător că România se apropie de intrarea în Spaţiul Schengen: „Îndeplinim toate condițiile”

Ministrul de Interne salută publicarea de către Comisia Europeană a noii Strategii privind viitorul Spaţiului Schengen. Lucian Bode s-a arătat încrezător că România se apropie de intrarea în Schengen, precizând că îndeplineşte toate condiţiile.

08 iun. 2021, 20:31

„Cu toţii ne dorim un spaţiu european de liberă circulaţie mai puternic şi mai rezilient. România este un promotor activ al procesului de modernizare a acquis-ului Schengen, în special în ceea ce priveşte noile instrumente de asigurare a securităţii interne a UE, instrumente asumate pe deplin alături de toate statele membre. Sunt încrezător că, în perioada următoare, vom face paşi concreţi spre adoptarea unei decizii favorabile privind aderarea României la Spaţiul Schengen şi, în acest sens, doresc să mulţumesc pentru susţinerea constantă de care am beneficiat până acum din partea Comisiei Europene”, a scris Bode marţi, pe Facebook.

Mesajul a fost publicat după ce a participat la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde s-a discutat „despre buna funcţionare a spaţiului Schengen şi consolidarea securităţii în faţa provocărilor şi ameninţărilor la adresa spaţiului Schengen„.

„România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi menţine la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei UE. Prin urmare, nu mai putem rămâne în această situaţie nefirească şi nejustificată care trenează de foarte mult timp şi care nu face decât să menţină fragmentări în funcţionarea spaţiului Schengen”, subliniază Bode.

Bode a adăugat că întotdeauna a pledat pentru recunoaşterea rolului esenţial pe care țara noastră îl are în arhitectura de securitate a UE şi a subliniat nevoia obţinerii unui echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază.

„În fond, Spaţiul Schengen este un pilon al proiectului european, fiind una dintre cele mai mari şi concrete realizări ale Uniunii Europene. România doreşte să facă parte din acest spaţiu de liberă circulaţie, securitate şi justiţie, fiind o dorinţă legitimă în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, a adăugat Bode.

Citiţi şi Ministrul Justiţiei, prima reacţie după raportul MCV: „E important să găsim soluția pentru desființarea grabnică a Secției speciale”