Lucian Bode, ministrul de Interne: Nu vorbim de o relaxare totală, îi îndemn pe români să respecte toate măsurile de protecţie

Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a avertizat şi Ministrul Afacerilor Interne.

15 mai 2021, 13:36
Lucian Bode, ministrul de Interne: Nu vorbim de o relaxare totală, îi îndemn pe români să respecte toate măsurile de protecţie

Ministrul de Interne Lucian Bode a precizat că şi după marea relaxare a restricţiilor COVID autorităţile vor fi atente în continuare la campania de vaccinare şi la cazurile noi de îmbolnăviri şi a avertizat că autorităţile vor monitoriza în continuare respectarea restricţiilor care au rămas.

Citeşte şi: Florin Cîţu, în prima zi de relaxare a restricţiilor COVID: A fost wow

Aflat sâmbătă într-o vizită pe şantierul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania, Lucian Bode a amintit că, în funcţie de cei doi indicatori, Guvernul a stabilit o serie de măsuri de relaxare, cu un prim termen data de 15 mai.

„Astăzi nu vorbim de o relaxare totală, vorbim de o relaxare prudentă şi în continuare îi îndemn pe români să respecte toate măsurile de protecţie sanitară pe care noi le avem încă în vigoare. (…) În continuare vor fi controale acolo unde restricţiile sunt menţinute”, a subliniat ministrul Bode.

Citeşte şi: Rata de incidenţă COVID, în scădere în București. Masca ar putea rămâne obligatorie în parcuri şi în Centrul Vechi

Potrivit acestuia, în cazul evenimentelor în care participanţii au obligaţia să fie vaccinaţi, organizatorul evenimentului răspunde de respectarea acestei obligativităţi, iar autorităţile – efectivele MAI şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii – au obligaţia să verifice, prin sondaj, dacă respectivii participanţi deţin dovada vaccinării.

Principalele relaxări care au intrat în vigoare de astăzi vizează renunţarea la portul măştii de protecţie în majoritatea spaţiilor deschise, dar şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. În plus, programul operatorilor economici poate fi prelungit până la ora 24.00.

Potrivit Hotărârii de Guvern, portul măştii de protecţie va rămâne aobligatoriu în spaţiile deschise doar în staţiile pentru transportul în comun, pieţe, târguri şi zonele în care sunt desfăşurate mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau alte tipuri de întruniri, pe perioada desfăşurării acestora, precum şi alte zone cu potenţial de aglomerare. Persoanele care nu respectă acestei reguli se poate alege cu amenzi de până la 2.500 lei.

Citeşte şi: Când vor putea fi organizate nunţi, botezuri. Nu vor exista restricţii dacă TOŢI petrecăreţii sunt vaccinaţi anti-COVID