Lucian Mândruţă, mesaj pe facebook: „Am să vă spun ceva GRAV!”

Cunoscutul om de televiziune publică pe pagina personală de Facebook un text despre cum a combătut China noul coronavirus. Totodată, dincolo de exemple susținute de cifre, Lucian Mândruță descrie ce înseamnă să decretezi Starea de urgență și, mai ales, să o și respecți, ca cetățean.
Romania TV
18 mart. 2020, 06:54
Lucian Mândruţă, mesaj pe facebook:

„Am să vă spun ceva GRAV!”. Lucian Mândruță le cere vizitatorilor paginii sale să își aloce două minute din timpul liber pentru a citi ce are de transmis. Legătura cu China și prezentul din România e făcută printr-o paralelă interesantă.

În primul rând, Mândruță se întreabă dacă cineva s-a gândit la ce mai e zilele astea prin Wuhan. Iată cum vede el situația acolo: „Spitalele s-au golit. Nu sunt mai mult de 10-20 de decese pe zi, numărul de cazuri noi e și el sub 50, de la câteva mii în momentele de vârf”. Cum de s-a ajuns atât de repede aici? „Pentru că în Wuhan e încă o carantină strictă. Și asta se întâmplă de șapte săptămâni. Șapte săptămâni!”. 

CORONAVIRUS. Ambulanţier român în Italia: „Ieri mi-a fost cel mai frică, am transportat 13 pacienţi pozitivi. Nu se mai face faţă” 

Pentru o națiune obișnuită să asculte ordinele partidului unic, China s-a decurcat exemplar. „Am putea noi rezista – nu psihic, nu emoțional – ci pur și simplu economic la o încetare a activității atâta timp? Am putea?”, se întreabă Lucian Mândruță, căutând răspuns la nivelul întregii Uniuni Europene.

Zona de carantină din regiunea Hubei a cuprins la un moment dat aproape de 70 de milioane de oameni! Mândruță scrie că „pentru ei au muncit restul, pentru ei, guvernul central a alocat resurse uriașe, de la hrană și spitale”.

Însă, „în Europa nu e aceeași situație”. Realitatea arată că „sntem cu toții blocați, America urmează și nu există nicio entitate exterioară suficient de bogată să ne salveze dacă economiile noastre se opresc”. În concluzie, „nu ne putem permite o pauză lungă cât a Chinei”.

Este izolarea selectivă o soluție?

Și, atunci, dacă Europa nu își permite o carantină de lungă durată, ce poate fi făcut? Care este soluția?

Mândruță crede că „trebuie să folosim slăbiciunile virusului împotriva lui. Care e cea mai importantă slăbiciune a acestui virus? Faptul că ucide mai ales persoanele de peste 60 de ani”.

Statistica la care face referire Lucian Mândruță arată că virusul Covid-19 face prăpăd, într-adevăr, printre vârstnici.

Iată ce soluție vede Lucian Mândruță: „Nu sunt medic, dar sunt un om care caută soluții. Cu toții facem asta acum. Am doi copiii care mai sunt acasa și rezervele mele financiare nu pot accepta o pauză de venituri de două luni (…) Trebuie să începem să ne întrebăm – nu cumva o izolare selectivă, în Europa și America, ar fi o soluție mai bună? Poate că o strategie în care izolăm cu mult mai etanș persoanele de peste 60 de ani și permitem celor tineri să continue munca ar fi de luat în calcul”.

În schimb, dacă stăm cu toții închiși în casă, „ne vom trezi într-un dezastru economic global care ne va afecta nu doar pe toți, dar chiar fundamentul întregii civilizații planetare”, avertizează Lucian Mândruță.

 
 

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări