Lucian Romașcanu intervine în scandalul Roșia Montană și dă de pământ cu Dacian Cioloș! „Este o minciună din partea celui poreclit „ministru zero””

Lucian Romașcanu a făcut o serie de declarații cu privire la scandalul Roșia Montană. Purtătorul de cuvânt PSD neagă vehement afirmațiile lui Dacian Cioloș, care acuză că social-democrații ar fi avut un interes în acest sens, pentru a-l proteja pe Victor Ponta.

06 feb. 2024, 12:56
Lucian Romașcanu intervine în scandalul Roșia Montană și dă de pământ cu Dacian Cioloș! „Este o minciună din partea celui poreclit „ministru zero””
Lucian Romașcanu intervine în scandalul Roșia Montană și dă de pământ cu Dacian Cioloș! „Este o minciună din partea celui poreclit „ministru zero””

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a respins afirmațiile fostului premier Dacian Cioloş privind presupusul interes al PSD în scandalul Roșia Montană, declarându-le drept minciuni. Această replică vine în contextul în care Dacian Cioloş a sugerat că social-democrații îl protejează pe Victor Ponta, el fiind conform acestora responsabil pentru prejudiciul adus în cazul Roșia Montană. Atunci când a fost întrebat despre aceste declarații ale lui Dacian Cioloş, Lucian Romaşcanu a negat vehement orice implicare a PSD în aceste aspecte, numindu-le minciuni.

Citește și: Carambol cu peste 100 de mașini pe o autostradă din Italia. Două persoane au murit, cel puțin 50 sunt rănite

„Este o minciună, ca să tăiem elanul din prima. Domnul Cioloş a încheiat mandatul de prim-ministru cu titulatura de ministru zero, acum vedem că după toate deciziile luate este cu minus şi cu minus mulţi bani. Eu îmi doresc în continuare să avem un verdict, nu ştiu dacă favorabil, dar cu o sumă care să reflecte investiţia pe care a făcut-o Roşia Montană şi tot ce ar putea dumnealor să ceară acolo. În orice situaţie, tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestor ani a fost… nu ştiu dacă pot fi bănuiţi de lipsă de inteligenţă, poate a fost altceva acolo, toate deciziile pe care le-au luat, le-au luat parcă în direcţia de a da argumente avocaţilor celor de la Roşia Montană în a căştiga acest proces”, a declarat Romașcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD mai spune că Roşia Montană a fost trecută pe lista UNESCO fără o consultare.

„Prima chestiune a fost acea introducere în ultima zi de mandat pe lista UNESCO a  Roşiei Montane de către Corina Şuteu, un lucru făcut fără consultarea  colegilor din Guvern, fără să ia avize. Nu era obligatorie, dar atâta timp cât iei o decizie de genul ăsta pe un proiect extrem de important pornit tot de dreapta, nu ştiu de ce se vorbeşte de Ponta aici. A fost un acord, înţeleg, negociat la momentul respectiv de Radu Berceanu. Pe ultima secundă, fără să te consulţi cu nimeni, dar  înţeleg că a existat ulterior acordul lui Dacian Cioloş să înscrii Roşia Montană, dând un argument echipei de avocaţi ai Roşiei Montane să spună că nu se poate exploata”, a afirmat Romașcanu.

Comunicatorul PSD l-a acuzat și pe premierul liberal Ludovic Orban că a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii.

”După care a venit pe guvernul Orban, PSD a spus să întrerupem această procedură, până la judecarea pe fond şi obţinerea unei decizii a Curţii de Arbitraj, nu s-a putut, iar USR-ul, care apără pe oricine de orice, au pus presiune pe continuarea  procesului de înscriere în UNESCO. Guvernul Orban a luat această decizie şi iată ne aflăm astăzi în situaţia de a pierde acest litigiu la Curtea de Arbitraj. Ce poate fi spus ca o concluzie la acest proces de rele intenţii care s-au întâmplat în guvernarea României  este că avem, sper să nu,  dar se vorbeşte de 2 miliarde, mai avem un miliard plus TVA de la vaccinuri, mai avem câteva milioane bune pe Cuminţenia Pământului, deci Cioloş nu e „Guvernul zero”, e guvernul cu multe miliarde cu minus”, a mai afirmat Romașcanu.

PSD îl acuză pe fostul premier Dacian Cioloş că este principalul vinovat pentru faptul că România riscă să plătească daune uriașe în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Monta.

„În acest moment până la finalizarea procesului cu o decizie, toată comunicarea dintre ministere, Guvern și echipa de avocați este confidențială. Eu sunt convins că după ce se va ajunge la o concluzie, pe care o doresc, repet, nu cred că va putea fi favorabilă integral României, dar cuantumul să fie unul rezonabil. După aceea, sunt convins că toate documentele care vor arăta implicarea extrem de toxică a guvernului Cioloș, a guvernului Orban vor fi făcute publice”, a mai explicat LucianRomașcanu.

Acest articol este susținut de PSD. 

Citește și: Mămăligă cremoasă după reţeta Jamilei. E atât de gustoasă că-ţi vine s-o mănânci goală