Lucrările la cel mai mare pod de peste Dunăre din Ungaria, într-un stadiu foarte avansat! Ambele ramuri ale podului sunt aproape de închidere

Sfârșitul anului 2023 a fost unul de foc pentru compania Duna Aszfalt care în decursul a două săptămâni a realizat mai multe lucrări extrem de complexe pentru a asambla ramurile de coastă Kalocsa și Paks ale podului. Această etapă are un grad mare de dificultate însă, va permite ca în perioada următoare să fie realizată alinierea finală a podului, după care va fi posibilă traversarea întregii porțiuni pe uscat.

08 ian. 2024, 16:30

Lucrările la cel mai mare pod de peste Dunăre din Ungaria, într-un stadiu foarte avansat! Construcția noului pod peste Dunăre care leagă Paks și Kalocsá a avansat extrem de mult. Structura de aproape 1 kilometru va fi creată din două poduri de luncă inundabilă și podul de albie construit între ele de către Duna Aszfalt Zrt.

Citește și Duna Aszfalt înregistrează progrese impresionante în construcția celui mai spectaculos pod peste Dunăre din Ungaria

Lucrările la cel mai mare pod de peste Dunăre din Ungaria, într-un stadiu foarte avansat!

Această porțiune se preconizează a fi finalizată până în vara anului 2024. Între timp au fost finalizate structurile de deviere a apei Dunării (care deviază curentul principal într-o direcție favorabilă podului în curs de construire, reducând încărcătură pe pilonii noilor pod), iar structura podului, formată din două lunci inundabile și un pod de albie, face progrese spectaculoase.

Rolul stâlpilor este important, dar cel mai mare interes îl prezintă pista podului

Stâlpii care acum sunt cu 40 de metri mai înalți față nivelul mediu al apei Dunării, își iau partea lor din capacitatea portantă a podului cu toți, adică 80 de cabluri înclinate.

Structura principală de susținere a brațului Kalocsa a podului se întinde pe 92,5 metri de la culea de deasupra rutei maritime internaționale, a cărui tranzit a fost netulburat pe toată durata demarării proiectului, iar brațul podului Paks se extinde cu exact exact 87,5 metri.

”În prezent, atenția specialiștilor în construcții (și a presei) se concentrează pe închiderea malului stâng al podului: acest proces de lucru se desfășoară ca o serie de pași tehnologici lungi, controlați și se preconizează a fi finalizat în două săptămâni”, spun reprezentanții Duna Group.

Procedurile de închidere ale malului drept au început înainte de vacanța de iarnă, însă legătura finală între cele două maluri va fi făcută la în următoarele săptămâni.

În paralel cu lucrările menționate mai sus, procesul de închidere a malului drept au început încă de dinainte de sărbători. Odată cu implementarea închiderii malului stâng și drept, s-a stabilit când va fi posibilă traversarea pe podul construit peste ruta internațională de transport maritim. Aici, ultimul, MM20 -element de închidere a patului, va fi construit la începutul anului 2024 conform graficului anunțat de constructor și autorități.

După închiderea albiei, malul stâng și cel drept vor fi în contact direct. Abia atunci vor începe multe procese și lucrări de finisare ale construcției, astfel încât cel mai nou pod de peste Dunăre al Ungariei să poată fi finalizat până în vara anului 2024.

Articol susținut de Duna Group.

Citește și Lucrările la secțiunea de vest a autostrăzii M44 din Ungaria au înregistrat progrese semnificative! Hódút Építő Kft, parte a grupului Duna Group, a ridicat în doar trei nopți grinzile podului de peste linia ferată Budapesta – Szeged