Lucrările la Centura Capitalei, oprite după descoperirea unei aşezări dacice. „Este foarte importantă”

Lucrările la Centura Capitalei au fost sistate, după ce pe unul dintre loturile drumului a fost descoperită o aşezare dacică. Timp de o lună, zona va fi şantier de cercetare, iar arheologii se aşteaptă să găsească acolo vestigii şi obiecte de podoabă de la sfârşitul primei epoci a fierului. Reprezentanții constructorului spun că nu sunt afectați de situl arheologic și lucrările se desfășoară pe restul suprafeței de 1,7 kilometri ai lotului 2.

RomaniaTV.net
08 sept. 2020, 05:09
Lucrările la Centura Capitalei, oprite după descoperirea unei aşezări dacice. „Este foarte importantă”

În 2025, şoferii ar putea circula pe o autostradă care va ocoli Capitala şi va face legătura cu cele trei autostrăzi existente. Noul inel va avea o lungime de 100 de kilometri și este împărțit în 7 loturi.

Pe unul dintre acestea, arheologii au descoperit o veche aşezare dacică, iar zona va deveni timp de o lună şantier de cercetare.

„Am primit o penalitate de un milion de lei pentru că nu au avut partea de proiectare făcută în termenul asumat prin proedura de licitație. 2023 pesntru zona de Sud, în acest timp se demarează și lucrările și pe partea de Nord, în acești doi ani și jumătate, drept urmare, cu perioada de proiectare și de execuție, logic ar fi ca undeva în 2025 să avem un inel de autostradă complet al Bucureștiului”, a declarat Ovidiu Barbier, director general adjunct CNAIR, conform Digi24.

Pe primul lot în care au început lucrările au apărut deja primele probleme. Construcţia drumului a fost oprită după descoperire aşezării dacice.

„Din punct de vedere științific așezarea aceasta este foarte importantă. Este din zona sfârșitului primei epoci a fierului și începutul cele de-a doua. Este o zonă gri din punct de vedere științific și a definirii culturale, arheologice și a tipului de viață din acea epocă pentru această zonă de câmpie”, a explicat dr. Petre Colțeanu, arheolog, conform sursei citat.e

Arheologii au descoperit resturi de vase şi se aşteaptă ca tot aici să găsească obiecte de podoabă pentru că, spun ei, în zonă a fost un sat.

În zonă în care a fost descoperită aşezarea dacică este păzită pentru a nu deveni ţinta căutărilor de comori.

Cu toate acestea, reprezentanții constructorului susţin că nu sunt afectați de situl arheologic și lucrările se desfășoară pe restul suprafeței de 1,7 kilometri ai lotului 2. În paralel a început și construcția unuia dintre podurile viitoare autostrăzi.

Cele șapte loturi care vor însuma 100 de kilometri sunt împărțite în trei pe zona de sud și patru pe zona de nord. Oficialii CNAIR dau asigurări că în 2025 vom putea circula pe Autostrada „zero” dacă lucrurile vor merge conform planului.

Alertă maximă în Otopeni! Două bancomate aruncate în aer de hoţi pe timpul nopţii