Lucrările la Tronsonul A3 Ungheni-Târgu Mureş se apropie de final. „Ciotul” din Autostrada Transilvanie va fi inaugurat săptămâna viitoare

Tronsonul Ungheni-Târgu Mureş din Autostrada Transilvania va fi inaugurat în jurul datei de 6 decembrie. Lucrările au început în iulie 2020 şi au fost realizate de constructorul Strabag.

02 dec. 2021, 23:36
Lucrările la Tronsonul A3 Ungheni-Târgu Mureş se apropie de final. „Ciotul” din Autostrada Transilvanie va fi inaugurat săptămâna viitoare

Lucrările la Tronsonul A3 Ungheni-Târgu Mureş se apropie de final. Aproximativ 9 km de șosea rapidă, din care 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum cu patru benzi și separator de sens sunt gata pentru deschiderea traficului, iar inaugurarea oficială ar urma să vină săptămâna viitoare.

Lucrările la Tronsonul A3 Ungheni-Târgu Mureş se apropie de final

Lucrările la „Ciotul” din Autostrada Transilvania au început în iulie 2020 şi avea un termen de finalizare de 18 luni. Constuctorul a reuşit să termine lucrarea în 16 luni.

Citeşte şi Ultimul tronson din Autostrada Sebeș – Turda a fost deschis după 7 ani! Zonele în care vor fi restricţii de circulaţie VIDEO

„Din cauza lungimii mici, ciotul nu rezolvă decât probleme de trafic locale, însă el este foarte important din alt punct de vedere: a fost construit practic într-un an și jumătate

Trăim în țara unde autostrăzile se execută în 7 ani (A10 Sebeș-Turda 1 și 2), ori contractele sunt reziliate poate chiar de trei ori (A3 Chiribiș-Biharia), ori reziliate abuziv (A1 Lugoj-Deva 2 unde fostul ministru Cuc și fostul director CNAIR Ștefan Ioniță sunt direct responsabili pentru despăgubirea de 236 milioane de lei plătită de români). Așadar, putem spune că acest proiect este un succes relativ, primul constructor după era Bechtel renunțând după ce CNAIR a întârziat nepermis rezolvarea birocrației”, notează Asociația Pro Infrastructură.

A3 Târgu Mureș – Ungheni (Aeroport)

Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură
Constructor: Strabag
Valoare: 192 mil. lei
Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări – iulie 2020)
Termen de execuție: 18 luni (contractual – ianuarie-februarie 2022)
Finalizare probabilă: Q4 2021

Stadiu fizic oficial (octombrie – cf CESTRIN): 85%

Inițial, tronsonul a fost constract în  februarie 2015 de Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci, autostrada fiind contractată pe fonduri europene, lucrările n-au mai început la data stabilită.

În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului. Tronsonul Ungheni-Târgu Mureş a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016. Şi de data aceasta procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o adevărată bătălie  în instanțe.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță, care au întors de două ori rezultatul procedurii, potrivit Hotnews.ro. 

În luna noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanței și dădea câștigător asocierea Itinera Spa – Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestațiile au continuat și, după un an,  CNAIR a fost obligată să reevalueze ofertele.

Citeşte şi Autostrada de centură a Bucureștiului, porțiunea care înregistrează cel mai bun progres leagă două localități importante pentru români VIDEO

Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=S340-luMgBs