Lucrările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea reîncep săptămâna aceasta. Nicuşor Dan anunţă cât va dura calvarul pentru şoferi: „Le vom finaliza în vara lui 2023”

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat că municipalitatea va relua săptămâna aceasta lucrările ce vizează lărgirea străzii Prelungirea Ghencea la două benzi pe sens. De asemenea, în această iarnă va fi gata tronsonul cuprins între strada Brașov și Râul Doamnei.

28 sept. 2021, 18:45
Lucrările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea reîncep săptămâna aceasta. Nicuşor Dan anunţă cât va dura calvarul pentru şoferi: „Le vom finaliza în vara lui 2023”

Lucrările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea se vor finaliza în vara anului 2023, a explicat Nicuşor Dan.

„Începem lucrările chiar săptămâna asta, avem și banii, și din momentul acesta o să lucrăm continuu. Avem pe de o parte bani alocați în bugetul nostru, avem bani alocați de Primăria Sectorului 6, cu care am făcut un parteneriat și recent, săptămâna trecută, ne-a fost admis și un împrumut de 35 milioane pentru acest obiectiv de investiții.

Pentru moment nu avem bani pentru tramvai, dar va rămâne locul liber pentru când vom avea bani să punem tranvai acolo. Este bucățica mică, între Brașov și Râul Doamnei pe care eu sper să o terminăm în iarna asta. Vrem să începem să facem și lucrările de expropriere până la capăt. Eu cred că în vara lui 2023 această lucrare va fi terminată până la șoseaua de centură, cu tot cu parcare de 450 de locuri. Tramvaiul îl vom face când vom avea bani. Pentru moment, ceea ce ne solicită oamenii, este să aibă ieșire pe două benzi din cartier”, a explicat Nicușor Dan, potrivit Hotnews.

Tramvaiul va fi introdus în momentul în care Primăria Capitalei va avea banii necesari pentru această lucrare.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, la un an de mandat: „La iarnă o să fie un pic mai bine decât anul trecut şi ştim cum a fost anul trecut”

De ce au fost oprite lucrările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea

Şantierul din Prelungirea Ghencea

a fost sistat în noiembrie 2020. La acea vreme, lucrările la primul tronson, între Strada Brașov și strada Râul Doamnei, erau abia la 38%, notează sursa citată.

„În prezent, Primăria Municipiului București, prin Direcția Urmărire Investiții – Serviciul Mari Proiecte, derulează lucrări de execuție la tronsonul I al obiectivului de investiții «Penetrație Prelungirea Ghencea – Domnești și Supralărgire Bulevardul Ghencea între Strada Brașov și Terminal Tramvai 41».

Acest tronson este cuprins între Strada Brașov și Strada Râul Doamnei, iar stadiul fizic de execuție al lucrărilor este de 38%”, precizau la acea vreme reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Lucrările s-au blocat deoarece Primăria Capitalei nu a mai putut face plăți către constructor – Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane. Până la finalul lui 2020, Primăria Capitalei decontase companiei suma de 5.605.468,19 Lei (inclusiv TVA).

Cât costă lărgirea străzii Prelungirea Ghencea

Lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea au fost demarate în septembrie 2019. În mod normal, acestea trebuiau finalizate în septembrie 2021, dacă termenul de 24 de luni ar fi fost respectat.

Valoarea contractului încheiat între Primăria Capitalei și Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. are o valoare de 345.503.748,09 lei (fără TVA), respectiv 411.149.460,23 lei (cu TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.

Noua arteră va avea aproximativ 6 km, inițial era prevăzută cu cale dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete, trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabila. Totodată, se va mai realiza si un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești) precum și o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri.

Citeşte şi: Nicuşor Dan continuă războiul cu Gabriela Firea deşi conduce Primăria de aproape un an. „La începutul mandatului său, Bucureștiul era realmente într-un faliment nedeclarat”