Important este sa-ti aduci aminte ca aceste crize sunt ceva normal la copiii mici si sunt cauzate de diverse frustrari (nu pot ajunge la ce-si doresc, nu pot avea ce-si doresc, nu pot exprima ceea ce simt, sunt obositi, sunt plictisiti etc.).
Adevarul este ca nu exista o „reteta” unica, o vraja pe care sa o spui si totul sa dispara ca prin minune. Fiecare parinte trebuie sa-si cunoasca foarte bine copilul si sa adapteze sfaturile de la specialisti sau de la alti parinti, la copilul lor, combinand informatiile cu instinctul, intuitia si valorile familiei lui.
Iata 4 lucruri pe care sa nu le faci atunci cand copilul tau este nervos, potrivit psihologilor de la Empowering Parents.
NU fi inflexibil
Perioada 1-4 ani pare a fi cea mai dificila din viata unui parinte. Copilul este „incapatanat”, „inflexibil”, „irational” si de „nestapanit”. Pentru a preveni aceste crize cauzate de diverse frustrari, un parinte trebuie sa dea dovada de putina flexibilitate si sa-i ofere copilului mai multe variante. De exemplu sa-l intrebi cu ce haine vrea sa se imbrace, sau ce sa manance la micul dejun, sau cu ce jucarii sa plece in parc. In acest fel, copilul simte ca „stapaneste” situatia, ca detine controlul, ceea ce, pe termen lung, ii va construi simtul autonomiei.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.