Ludovic Orban: Se acordă 75% din salariu pentru părinţi pe perioada suspendării cursurilor elevilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ.

06 aug. 2020, 10:54

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că în noul an școlar care va începe pe 14 septembrie, în cazul în care cursurile se suspendă într-o anumită școală, toți părinții elevilor din școala respectivă vor primi 75% din salariu pe perioada în care stau acasă cu copilul să învețe online.

Ludovic Orban, huiduit de minerii din Valea Jiului VIDEO

„Știți foarte bine că în perioada stării de urgență a existat o forma de sprijin a familiilor cu copii: pe perioada in care au fost suspendate cursurile scolare, un parinte la alegere a avut posibilitatea sa stea acasa intr-un fel de concediu, platindu-i-se 75% din salariu.

Si pentru inceperea scolii vom lua o masura similara. Masura in schimb va fi flexibila pentru ca situatia epidemiologica fiind diferita de la o localitate la alta, masura nu va fi generala. Deci va fi o masura locala. Daca intr-o scoala avem cazuri si se inchide scoala 14 zile, toti parintii elevilor din scoala respectiva vor primi pe perioada suspendarii cursurilor forma de sprijin de 75%”, a declarat Ludovic Orban.

Cele trei scenarii sunt :

– Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
– Scenariul galben –  între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
– Sscenariul trei, cel roşu –  unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.

Salvaţi Copiii: 21% dintre şcolile din Romania nu sunt pregătite să îşi primească elevii înapoi la şcoală.

Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia că 21% dintre şcolile din Romania nu sunt pregătite să îşi primească elevii înapoi la şcoală, peste o treime dintre elevii din România învaţă în şcoli cu spaţii excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educaţia online.

Potrivit unui comunicat transmis News.ro, Salvaţi Copiii subliniază că este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate şcolile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiţii de siguranţă şi non-discriminare.

Organizaţia solicită autorităţilor relevante, atât din domeniul educaţiei, cât şi al sănătăţii, să elaboreze un ghid comprehensiv care să ajute şcolile să decidă asupra soluţiilor optime de începere a anului şcolar în funcţie de mai mulţi factori, dincolo de contextul local al incidenţei şi transmiterii COVID 19: spaţiile disponibile şi gradul de aglomeraţie al şcolii, distanţa parcursă şi modul în care elevii şi cadrele didactice ajung la şcoală, condiţiile igienice din unităţile de învăţământ (accesul la apă şi canalizare) etc.

Toţi copiii trebuie să revină la şcoală, în condiţii egale de siguranţă sanitară şi acces real la educaţie de calitate.

„În opinia noastră, în absenţa unui astfel de ghid, deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greşit fundamentată sau arbitrară şi nu pot sprijini asigurarea unei educaţii de calitate pentru toţi copiii, în funcţie de circumstanţele individuale şi de evoluţia contextului pandemic”, consideră Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

 

Organizaţia solicită Ministerului Educaţiei Naţionale „să facă publică situaţia unităţilor de învăţământ în care funcţionează formaţiuni de studiu cu un număr de elevi/preşcolari mai mare decât maximum prevăzut de legea educaţiei naţionale, să comunice soluţiile optime pentru începerea anului şcolar în aceste unităţi de învăţământ, dar şi să supună dezbaterii publice un set de măsuri care să poată contribui la evitarea unor astfel de situaţii în viitor”.

Organizaţia Salvaţi Copiii România salută totodată anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis, ca decizia privind felul în care va arăta participarea şcolară să fie descentralizată şi fiecare autoritate locală să îşi asume, în funcţie de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor şi de măsurile pe siguranţă pe care le implementează, cum vor fi organizate cursurile.

„Punem la dispoziţia Preşedinţiei şi a autorităţilor expertiza Salvaţi Copiii, pentru ca educaţia copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este senţial e ca toţi copiii să se întoarcă la şcoală, în condiţii de siguranţă şi de acces egal. Anul şcolar nu poate începe doar pentru unii copii. Şcolile trebuie să asigure copiilor condiţii optime, atât de igienă şi distanţare socială, cât şi de acces real la educaţie”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Campania „Vreau la şcoală”, lansată la TIFF, aduce în centrul atenţiei restabilirea dreptului tuturor copiilor la educaţie, grav afectat de criza Covid-19 şi de izolare, şi solicită autorităţilor implementarea unor măsuri concrete de pregătire a şcolilor, în contextul începerii noului an şcolar.

Aproape trei milioane de elevi vor reveni la şcoală în luna septembrie, iar şcoala nu va mai fi la fel ca înainte. Atât şcolile, cât şi familiile nu trebuie să se confrunte singure cu aceste provocări.

Organizaţia Salvaţi Copiii România face apel public către autorităţi – Guvern, Parlament şi autorităţile locale – pentru ca, prin eforturi conjugate, să fie identificate cele mai bune soluţii, ca niciun copil să nu mai fie lăsat în afara şcolii. Educaţia este cu adevărat o urgenţă şi o prioritate naţională atunci când toţi copiii au acces real şi egal la şcoală.

„Este nevoie de asumarea angajamentului de creştere a finanţării educaţiei, singura cale care permite implementarea de măsuri şi planuri de recuperare la nivel naţional în ceea ce priveşte educaţia în contextul COVID-19”, a precizat Gabriela Alexandrescu.