Ludovic Orban: „Am luat decizia de a da în judecată Guvernul, pentru a obţine o decizie care să-l oblige să organizeze alegeri”

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat vineri că a început demersurile pentru a obliga Guvernul ''să respecte legea'' şi să organizeze alegeri locale în cele peste 40 de localităţi unde s-a vacantat funcţia de primar sau a fost dizolvat consiliul local.

05 aug. 2022, 14:14
Ludovic Orban: „Am luat decizia de a da în judecată Guvernul, pentru a obţine o decizie care să-l oblige să organizeze alegeri”

Ludovic Orban a adăugat că singura sursă de legitimitate pentru aleşi este votul acordat de cetăţeni, iar „cine nesocoteşte dreptul de vot al oamenilor este un duşman al democraţiei”.

„Dacă alegeri nu sunt, democraţie nu este. Am luat decizia de a da în judecată Guvernul pentru a obţine o hotărâre judecătorească care să oblige Guvernul să respecte legea şi să organizeze alegeri locale în cele peste 40 de localităţi unde s-a vacantat funcţia de primar sau a fost dizolvat consiliul local. Deşi guvernul a primit încă de anul trecut adrese oficiale de la AEP prin care a fost informat de faptul că multe localităţi au rămas fără primar, acesta a refuzat să emită hotărârile de guvern pentru organizarea alegerilor. Nu există atentat mai grav la adresa democraţiei decât refuzul de a organiza alegeri.

Citeşte şi: Consilierii locali ai PNL o dau în judecată pe Clotilde Armand fiindcă ar refuza digitalizarea Primăriei Sectorului 1

Astăzi am înregistrat la Guvern plângerea prealabilă, după care, dacă Guvernul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, mă voi adresa instanţei de contencios administrativ. Le-am atras atenţia membrilor Guvernului că voi solicita instanţei, pe lângă hotărârea de a obliga Guvernul să organizeze alegeri locale, şi sancţiuni pecuniare pentru membrii Guvernului pentru fiecare zi de întârziere faţă de termenul legal de 90 de zile şi, de asemenea, anularea actelor administrative emise de primarii interimari după expirarea acestui termen de 90 de zile în care Guvernul era obligat de lege să organizeze alegeri”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.

Citeşte şi: Nicuşor Dan: „Am semnat contractul pentru repararea şi mentenanţa acoperişului Arenei Naţionale”