Ludovic Orban anunţă măsurile prin care vor fi oprite atacurile urşilor. „Îmi sunt dragi urşii, dar mai dragi îmi sunt oamenii”

Preşedintele PNL a anunţat că liderii coaliţiei de guvernare s-au înţeles asupra susţinerii proiectului ministrului Mediului prin care autorităţile vor să combată atacurile urşilor în localităţi.

07 iul. 2021, 18:24
Ludovic Orban anunţă măsurile prin care vor fi oprite atacurile urşilor. „Îmi sunt dragi urşii, dar mai dragi îmi sunt oamenii”

Ludovic Orban anunţă măsurile prin care vor fi oprite atacurile urşilor. Preşedintele PNL a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, referitor la „proiectul de act normativ pentru intervenţiile graduale în cazul pătrunderii urşilor în intravilan”

„Mi-a prezentat proiectul. Am discutat elementele respectivului proiect şi coaliţia, la nivelul deciziei politice, şi-a dat acordul pe forma în linii mari, urmând a mai fi lucrate detaliile”, a explicat Ludovic Orban, într-o declaraţie de presă.

Întrebat ce se va întâmpla dacă premierul nu va fi de acord cu acest proiect, Ludovic Orban a dat de înţeles că „există risc major ca urşii să devină periculoşi pentru viaţa oamenilor”

„Nu mai niciun motiv să cred că premierul poate să nu fie de acord, pentru că este clar că prezenţa urşilor în localităţi devine un lucru din ce în ce mai frecvent. Deja am avut foarte multe situaţii în care urşii au rănit şi există risc major ca urşii să devină periculoşi pentru viaţa oamenilor. Este necesară punerea la punct a acestui mecanism.

Îmi sunt dragi urşii, dar mai dragi îmi sunt oamenii. Cred că trebuie creat dispozitivul de intervenţie pentru prezenţa urşilor în localităţi, în intravilanul localităţilor.

S-au stabilit intervenţiile graduale legate de alungare, sedare, relocare şi evident s-au definit situaţiile în care sunt necesare intervenţiile”, a mai precizat Ludovic Orban.

Citeşte şi: Tanczos Barna, reacţie după ce atacurile urşilor au băgat în spital cinci oameni în trei săptămâni: „Responsabilitatea este a noastră”

Săptămâna trecută, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a afirmat, referitor la bărbatul atacat de urs din judeţul Harghita, că este a cincea oară în ultimele trei săptămâni când oameni au fost spitalizaţi într-o stare critică în urma unor atacuri ale urşilor.

„S-a întâmplat o nouă tragedie. Un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost atacat de un urs la 100 de metri de casa sa din localitatea Tulgheş, judeţul Harghita. Am contactat familia bărbatului şi mi-au povestit că acest atac de urs l-ar fi putut costa viaţa pe bărbat, dacă fiul său nu se grăbea să-l ajute, nu-şi lua puşca, şi nu trăgea câteva focuri de avertizare în aer ca să sperie animalul prin zgomotul puternic. Bărbatul se afla în stare critică, un echipaj de urgenţă s-a deplasat la faţa locului, cerând ulterior intervenţia unui elicopter SMURD să îl ducă pe bărbat la spital cât mai repede posibil, astfel încât acesta să beneficieze de îngrijiri de urgenţă”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe Facebook.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Ministrul Mediului vrea intervenţii rapide ca la ISU pentru îndepărtarea urşilor. „În jumătate de oră trebuie să fie acolo. Dacă noi, autorităţile, nu vom găsi soluţia, se va ajunge la otrăviri”