Ludovic Orban: „Avem nevoie de legea carantinării, suntem pregătiţi de valul doi” VIDEO

Premierul Ludovic Orban a ajuns, joi, la Senat şi participă la şedinţa informală a Comisiei juridice care definitivează proiectul de lege privind carantina şi izolarea.

RomaniaTV.net
16 iul. 2020, 13:51
Ludovic Orban: „Avem nevoie de legea carantinării, suntem pregătiţi de valul doi” VIDEO

Premierul Ludovic Orban a mers la Senat pentru a participa la dezbaterile pe Legea carantinării. Orban a spus că acel termen de 48 de ore, timp în care oamenii vor fi internați în spital, chiar dacă sunt asiptomatici, este unul benefic, astfel cetățenii vor lua o decizie bazată pe o recomandare a medicului.

„Se știe foarte bine că în anumite țări râspândirea virusului s-a datorat faptului că în lipsa analizelor medicale, indicațiilor medicale, pacientul a stat la domiciliu. De aceea este necesar un astfel de termen în lege.

Dezbaterea proiectului de lege privind carantina şi izolarea, suspendată în Senat

Noi am avut și în proiectul Guvernului un astfel de termen, de 5 zile. Până la urmă este important să existe un astfel de termen și este important că o astfel de măsură poate fi contestată, iar pacientul poate să ia deciziile în urma unei recomandări medicale.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a ținut să precizeze faptul că în lipsa posibilității autorităților de a carantina sau izola cetățenii s-a accentuat transmiterea virusului.

Premierul Ludovic Orban le-a dat ordin senatorilor să o voteze cât mai repede, pentru că ”e una care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului”.

”Le-am transmis că această lege trebuie adoptată. Sper că au fost soluționate toate punctele divergente și că va fi aprobată azi, urmând să fie promulgată. Legea a fost modificată față de proiectul pe care l-am depus. Forma de acum e una care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului și pentru a apăra sănătate și viața cetățenilor.”, a declarat Ludovic Orban.

„Sistemul sanitar românesc este pregătit în fața valului doi”

Premierul României, Ludovic Orban, susține că sistemul sanitar românesc este pregătit în fața valului doi de cazuri Covid-19, însă până la o anumită limită. El susține că în perioada următoare verificările se vor intensifica și amenzile pentru cei care nu respectă regulile de combatere a viruslui COVID-19 vor curge. 

„Sistemul sanitar, așa cum ați văzut, este unul care e pregătit. Avem măsuri pentru a face față la orice situație, până la o anumită limită. Numărul de cazuri nu e distribut pe toate județele. (…) Legea 55 a prevăzut amenzile pentru nerespectarea legilor. Am dat amenzi deja. Există rapoarte. Sigur că cei care nu respectă regulile vor fi verificați de DSP”, a declarat premierul României, Ludovic Orban.