Ludovic Orban contra Viktor Orban: „Unde există iliberalism, nu există democraţie”

Premierul demis Ludovic Orban a profitat de Conferința de Securitate de la Munchen – unul dintre cele mai relevante evenimente de politică externă – pentru a se delimita categoric de politicile guvernului de la Budapesta.

RomaniaTV.net
17 feb. 2020, 06:31
Ludovic Orban contra Viktor Orban: „Unde există iliberalism, nu există democraţie”

”Nu-mi pot imagina o democrație iliberală. Unde există iliberalism, nu există democrație”, a spus premierul demis Ludovic Orban, cu referire clară la celebrul concept lansat de premierul maghiar Viktor Orban în 2014 la Băile Tușnad, informează g4media.ro.

Ludovic Orban și PNL au susținut în 2019 și 2020 suspendarea FIDESZ, partidul condus de Viktor Orban, din Partidul Popular European, din cauza atacurilor constante la statul de drept.

Premierul Ludovic Orban făcut declarația legată de iliberalism la panelul cu tema “Eurovision Contest: A Europe That Protects”, unde a fost invitat de onoare, potrivit unui comunicat al guvernului.

Din panel au făcut parte președintele Slovaciei – Zuzana Caputova, prim-ministrul Croației – Andrej Plenkovic, vice-președintele Comisiei Europene pentru valori și transparență – Vera Jourova, vice-președintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului european de viață – Margaritis Schinas, precum și Armin Laschet, prim-ministrul landului Renania de Nord – Westfalia, respectiv liderul Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock. Dezbaterea a fost moderată de Henrik Enderlein, președintele Hertie School of Governance.

În timpul dezbaterii, Ludovic Orban a vorbit despre rolul României în apărarea unui segment semnificativ al frontierei Uniunii Europene și despre importanța continuării politicii de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest, respectiv a acordării unei atenții sporite partenerilor estici, pentru securitatea externă a Uniunii.

El a criticat propunerea de alocare a 1% din PIB-ul fiecărui stat membru pentru bugetul multianual al Uniunii, arătând că este insuficientă pentru finanțarea noilor domenii cruciale pentru UE.

Citeşte şi: Victor Ponta: „Orban e noua doamna Dancila. E diferenta doar de pantofi intre ei”