Ludovic Orban deplânge situaţia Moldovei: Din păcate, 30 de ani, a fost ocolită de marile investiţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la Focşani, că de 30 de ani Moldova a fost ocolită de marile investiţii. "Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită: o infrastructură de transport”, a afirmat preşedintele PNL.

24 ian. 2021, 14:47
Ludovic Orban deplânge situaţia Moldovei: Din păcate, 30 de ani, a fost ocolită de marile investiţii
Ludovic Orban deplânge situaţia Moldovei: Din păcate, 30 de ani, a fost ocolită de marile investiţii

Ludovic Orban deplânge situaţia Moldovei. Prezent la manifestările prilejuite de împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române la Focşani, preşedintele PNL, în prezent şef al Camerei Deputaţilor, a declarat că ”din păcate, 30 de ani, Moldova a fost ocolită de marile investiţii”.

„Primii kilometri de autostradă au fost daţi în circulaţie abia anul trecut, este vorba despre cei 17 km de autostradă  de pe Centura Bacău. Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită o infrastructură de transport care să asigure conectarea  la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ludovic Orban a spus că „este momentul să apăsăm mai tare pedala coeziunii economice şi sociale şi să permitem o dezvoltare spectaculoasă a Moldovei în anii care vor veni”.

”Pentru noi este un angajament pe care-l vom duce la bun sfârşit pentru ca în următorii 6-7 ani să avem autostradă de la Siret, Suceava, Bacău, Focşani, Buzău până la Bucureşti, să avem autostradă care să lege Iaşiul de coridoarele de transport şi nu  în ultimul rând, autostrada care să facă legătura între Bacău  şi Braşov. Sunt obiective fundamentale de care va depinde dezvoltarea tuturor judeţelor Moldovei”, a încheiat Ludovic Orban.

Citeşte şi: Incidente la ceremoniile dedicate Unirii Principatelor: Primarul Mihai Chirica, atacat cu iaurt

Despre Unirea Principatelor, Ludovic Orban a spus că „a fost un gest politic realizat de patrioţi, de oameni cu un curaj remarcabil şi, mai ales, de oameni politici care au fructificat la maximum oportunităţile conferite de tratativele de pace de după războiul Crimeei şi care au găsit soluţia să nu facă două principate unite, ci să construiască o Românie. Acest lucru a fost realizat, în primul rând, cu sprijinul oamenilor”.

Liderul PNL a reamintit că, în Moldova, „prima alegere a fost viciată de acte grave de corupţie şi de descurajarea partidei unioniste”.

„Prima alegere a fost în persoana fostului caimacan Vogoride şi numai la o presiune puternică, această alegere a fost anulată şi s-a permis reluarea alegerilor pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Să ne aducem aminte că, pe 24 ianuarie, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în Adunarea de la Bucureşti a fost făcută sub presiunea oamenilor, bucureştenilor şi nu numai, muntenilor susţinători ai Unirii, care au determinat, în ultimă instanţă, decizia de alegere a lui Alexandru Ioan Cuza”, a mai declarat Orban.

Preşedintele Camerei a punctat că, în general, „unii se referă la acest act istoric fundamental ca la Mica Unire”.

„Nu este Mica Unire, ci este prima Unire, fără de care România nu ar fi putut să devină România Mare, să ajungă în fruntariile sale fireşti. Generaţia primei Uniri a pus bazele statului modern. De asemenea, a consolidat unirea prin aducerea unui rege care să fie un garant al unităţii naţionale, a pregătit asiduu momentul 1918, care a dus la Marea Unire”, a spus Orban.

El a adăugat că acest „gest istoric spectaculos şi puţin aşteptat de cancelariile europene”, până la urmă, a fost desăvârşit cu sprijinul unei părţi din Marile Puteri, în special cu sprijinul Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea.

„În mod evident, acest sprijin a fost necesar şi în general acest sprijin continuă să fie necesar pentru România pentru obiectivele fundamentale pe care le are de atins”, a mai afirmat Orban.