Ludovic Orban, despre măsurile de combatere a coronavirusului. „Stocurile de biocid la rezervele statului sunt zero”

Ludovic Orban a declarat, marţi, că stocurile de biocid la rezervele statului sunt "zero pentru că PSD-ul nu a fost preocupat de tema asta şi nu a făcut achiziţii". De asemenea, premierul a precizat că, înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind stocurile de urgenţă medicală pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 11:06
Ludovic Orban, despre măsurile de combatere a coronavirusului. „Stocurile de biocid la rezervele statului sunt zero”

„Stocurile de biocid la rezervele statului sunt zero pentru că PSD-ul nu a fost preocupat de tema asta şi nu a făcut achiziţii. Noi am adoptat o ordonanţă pentru a permite achiziţionarea în regim de urgenţă a tuturor materialelor, echipamentelor, substanţelor necesare pentru a preveni pătrunderea în ţară a coronavirusului”, a declarat Ludovic Orban pentru Gândul Live.

Premierul desemnat a explicat că au fost trei comitete pentru situaţii de urgenţă care au stabilit planul de acţiune pentru a preveni intrarea în ţară a coronvirusului şi că „orice cetăţean care ar putea fi suspectat că ar fi purtător al virusului este ţinut 14 zile în carantină”.

„Vor fi montate în aeroport echipamente pentru a putea să avem informaţii să luăm măsuri pentru a preveni intrarea în ţară a unui om care e purtător al coronavirusului. (…) Termoscanerele trebuie achiziţionate în baza ordonanţei de urgenţă. Tocmai de asta am dat ordonanţa ca să nu trebuiască să apelăm la procedurile prevăzute de legea obişnuită. Putem achiziţiona direct. Putem cere mai multe oferte şi luăm decizia direct, fără proocedura complicată prevăzută în domeniul achiziţiilor publice”, a explicat premierul, conform sursei citate.

Duminică, Ludovic Orban a fost criticat pe primarul general Gabriela Firea pe motiv că insistă să se dea „specialist în garduri şi şanţuri”, în loc să ia măsuri de prevenirea a coronavisului.

Citeşte şi: Numărul morţilor de coronavirus a depăşit 1.000. Peste 100 de oameni au fost ucişi într-o singură zi

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţea trecută constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi măsurile privind instituirea carantinei printr-o ordonanţă de urgenţă care prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru dotarea celor 16 aeroporturi din ţară.

„S-a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziţia produselor stocurilor de urgenţă medicală se va realiza potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice, sens în care Guvernul a desemnat prin această ordonanţă Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului de Finanţe ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri-cadru”, a declarat după şedinţa de guvern ministrul de Interne, Marcel Vela, conform Agerpres.

Citeşte şi: Coronavirusul rezistă până la 9 zile pe sticlă, plastic sau metal. Şeful OMS spune că e o mare ameninţare la adresa întregii lumi

Hotărârea se numără printre cele 25 de ordonanţe adoptate de Guvern într-o singură şedinţă.

Citeşte şi: Guvernul „Orban-OUG”: 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă. Marcel Ciolacu: „Este un record mondial”