Ludovic Orban, la discuţii cu reprezentanţii partidelor parlamentare despre anticipate. „Poate vom reuşi să-i convingem”

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare pentru a discuta despre organizarea alegerilor anticipate. Liberalii au anunţat că vor face toate demersurile pentru a ajunge la scrutinul înainte de termen. 

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 06:44
Ludovic Orban, la discuţii cu reprezentanţii partidelor parlamentare despre anticipate. „Poate vom reuşi să-i convingem”

Ludovic Orban începe negocierile cu partidele pentru alegeri anticipate. Azi premierul s-a întâlnit cu Kelemen Hunor, liderul UDMR, şi îl aşteaptă la discuţii şi pe Dan Barna, preşedintele USR, chiar la Guvern pentru a discuta de anticipate. Asta deşi PNL a decis: vrea Guvern fără alte partide.

Kelemen Hunor a anunţat luni, după întâlnirea cu premierul desemnat Ludovic Orban, că ia în calcul să se adreseze Avocatului Poporului pentru a-i cere să atace la CCR ordonanţa de urgenţă referitoare la modificarea sistemului electoral.

„O astfel de schimbare de sistem, fără dezbatere, fără logica necesară pentru a construi un sistem, nu se poate accepta. Rămâne de văzut dacă în Parlament se poate modifica OUG, fiindcă asta era propunerea primului-ministru să modificăm în Parlament la Senat şi după aceea la Camera Deputaţilor. Nu cred că se poate ajunge foarte uşor la modificarea consistentă şi corectă, dar sigur rămâne de văzut ce se va întâmpla. Pe de altă parte, mă voi adresa instituţiei Avocatului Poporului cerând, dacă va apărea această OUG în Monitorul Oficial, să sesizeze CCR. Vom vedea ce va face doamna Weber”, a precizat liderul UDMR.

„Vom continua discuţiile cu formaţiunile politice parlamentare pentru a ajunge la o înţelegere de susţinere a anticipatelor. (…) Vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a ajunge la alegeri anticipate. Vom continua discuţiile, negocierile şi poate vom reuşi să-i convingem (pe cei de la PMP – n.r.) să susţină alegerile anticipate”, a declarat Ludovic Orban, conform Agerpres.

Reprezentanţii PMP spun că nu se tem de alegerile anticipate, însă consideră anul acesta ca fiind unul pierdut pentru implementarea proiectelor de care românii au nevoie.

„Nu ne temem de alegerile anticipate. Le considerăm doar un capriciu politic şi credem că este esenţial ca oamenii politici să se gândească mai întâi la cetăţeni, la priorităţile României şi, dincolo de aceste lucruri, să nu existe altceva”, a spus liderul PMP, Eugen Tomac.

După consultările de la Palatul Cotroceni de săptămâna trecută, liderul USR, Dan Barna, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că susţine scenariul declanşării alegerilor anticipate.

În schimb, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că organizarea alegerilor anticipate în aceeaşi zi cu alegerile locale ar fi neconstituţională. El a precizat că alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate cel mai devreme pe 5 iulie.

Mai mult, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, tot după consultările de la Palatul Cotroceni, că soluţia anticipatelor ar fi nepotrivită deoarece ar avea consecinţe negative atât în plan politic, cât şi economic.

Citeşte şi: Tăriceanu nu vrea alegeri anticipate. „Toată administraţia va fi blocată. Economia va fi bulversată”

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că premierul desemnat Ludovic Orban este propus de un partid care nu îl votează şi a adăugat nu are nicio înţelegere cu acesta în privinţa alegerilor anticipate. Ciolacu a afirmat că nu va merge la consultări pe subiectul alegerilor anticipate, în cazul în care Orban îi va solicita acest lucru.

La rândul său, liderul Pro România, Victor Ponta, spunea săptămâna trecută că desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru este „o chestiune neserioasă”. 

De asemenea, grupul minorităţilor naţionale nu doreşte alegeri anticipate şi va susţine prim-ministrul propus de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat deputatul Varujan Pambuccian, după consultările cu şeful statului de joia trecută.

Citeşte şi: Ludovic Orban a anunţat data alegerilor locale. Când ar putea avea loc alegerile anticipate