Ludovic Orban vrea ca românii să fie testaţi cu TERMOSCANERE la locul de muncă şi la şcoală

Ludovic Orban a discutat vineri la Ministerul Afacerilor Interne, despre măsurile de relaxare pe care autorităţile urmează să le ia. Premierul a participat la şedinţa Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

RomaniaTV.net
24 apr. 2020, 08:18
Ludovic Orban vrea ca românii să fie testaţi cu TERMOSCANERE la locul de muncă şi la şcoală

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban
    • A fost o discuţie dedicată în principal unei analize a unor decizii de relaxare. Trebuie să facem o inventariere a măsurilor. Discuţia a fost legată de metodologia pe care să o aplicăm, o analiză din punct de vedere al riscului epidemiologic, că e vorba despre redeschiderea circulaţie, reluarea transportului public, a şcolilor.

  • Pentru fiecare măsură de relaxare va exista o analiză serioasă care va cuprinde evaluarea din punctul de vedere al riscului epidemiologic.
  • Posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice. Pentru a pune în aplicare o astfel de măsură, e nevoie de o dotare a companiilor, a instituţiilor publice astfel încât se poată lua temperatura în fiecare zi la locul de muncă. Dacă persoana are o temperatură de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la locul de muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv testarea pentru COVID astfel încât să se reducă posibilitatea ca oameni care ar putea fi infectaţi cu COVID să fie la muncă sau fie în spaţii publice.
  • Aplicarea acestei măsuri presupune o pregătire.
  • La aeroporturi s-a discutat ca termoscanerele să fie folosite nu numai la venire, să fie folosite şi la plecare. Măsura asta e posibil să fie instituită la nivel european să nu se permită accesul în avion a unei persoane care poate prezenta simptome de COVID.
  • Am hotărât să urmărim cu mare atenţie evoluţiile din diferite ţări europene. 
  • Obiectivul nostru e de a găsi acel echilibru necesar între nevoia de măsuri de relaxare din considerente economie cu reducerea oricărui risc de creştere a numărului de persoane.
  • Despre obligativitatea de a purta măşti. Preşedintele României a anunţat că obligativitatea purtării măştii va fi pentru spaţii închise. Şcoala este un spaţiu închis. În cazul în care se va relua activitatea, participarea studenţilor şi a elevilor la şcoală, cu siguranţă va fi asigurată masca.

Şedinţa la care participă Ludovic Orban la sediul Ministerului de Interne a început la ora 8:30. Premierul a discutat cu specialişti din cadrul Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

Şeful Executivului e aşteptat să facă declaraţii şi în cazul violenţelor de la Giurgiu unde polițiștii au intervenit în forță la Bolintin la o petrecere.

Marcel Vela, măsuri dure după violenţele de la Giurgiu. Şeful din poliţie, schimbat din funcţie

Totodată, Ludovic Orban are, la ora 13.30 întrevedere cu reprezentanții Companiei OMV Petrom, la Palatul Victoria.

Premierul a anunţat joi că după 15 mai nu vor mai fi în vigoare ordonanţele militare care au instituit restricţii de circulaţie, însă vor rămâne în vigoare regulile de distanţare fizică.  Se va respecta în continuare distanţarea socială şi plimbările vor fi admise, dar în grupuri de maxim 3 persoane.

Ludovic Orban: „Ordonanţele militare dispar de la 15 mai, dar rămân reguli de distanţare socială”