Ludovic Orban, la încheierea vizitei de la Paris: „Am susţinut candidatura României pentru a deveni membră OECD”

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că România are "toate argumentele" pentru a deveni membră a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi, în timpul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Franţa, a susţinut aderarea ţării noastre la OECD.

RomaniaTV.net
27 oct. 2020, 17:46
Ludovic Orban, la încheierea vizitei de la Paris: „Am susţinut candidatura României pentru a deveni membră OECD”

Ludovic Orban a amintit că în timpul vizitei din Franţa a semnat „foaia de parcurs care reprezintă de fapt un plan de acţiune pe următorii patru ani”. 

„Am avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, după care am participat la o întâlnire în plenul Consiliului OECD. 

Am susţinut candidatura României pentru a deveni membră OECD. În cadrul procesului de lărgire a componenţei OECD, considerăm că avem toate argumentele pentru a deveni membri EOCD. Este cea mai bine ţară de pe lista celor aflate în curs de aderare la OECD. Considerăm că într-un viitor apropiat această procedură de integrare a României în OECD poate să demareze cu succes”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a precizat că s-a întâlnit cu preşedintele Adunării Naţionale şi cel al Senatului Republicii franceze.

Anunţul Guvernului despre întâlnirea lui Ludovic Orban la conducerea OECD

„În contextul vizitei oficiale efectuate la Paris, prim-ministrul României Ludovic Orban a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.

Premierul Ludovic Orban a susținut, totodată, o alocuțiune în plenul Consiliului OCDE, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu reprezentanții permanenți ai statelor membre.

În cadrul întrevederii bilaterale cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria, prim- ministrul Ludovic Orban a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de acesta candidaturii României pe parcursul mandatului. Prim-ministrul României a evidențiat eforturile României pentru demararea procesului extinderii OCDE cu țara noastră. În dialogul interactiv cu membrii Consiliului, aceștia au evidențiat faptul că România a atins gradul necesar de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare și au apreciat eforturile Guvernului român în acest sens.

În discursul din cadrul reuniunii plenare, premierul Ludovic Orban a reiterat angajamentul ferm al României de a deveni membru al OCDE, demonstrat prin însușirea constantă și promovarea activă a standardelor și valorilor OCDE, țara noastră fiind statul european candidat cel mai bine pregătit pentru procesul de extindere a organizației.

Prim-ministrul a evocat cooperarea consolidată a României cu OCDE și participarea sa extinsă la structurile de lucru ale organizației, punctând adoptarea a 47 de instrumente juridice și solicitarea de aderare la alte 19, cele mai recente vizând integritatea publică, buna guvernanță, egalitatea de gen și instituțiile fiscale independente. Între proiectele relevante, a menționat elaborarea de către OCDE a studiului economic, a revizuirii sistemului de licențiere, a strategiei naționale pentru piețele de capital, precum și includerea României în ediția 2021 a documentului „Governance at a Glance”.

Totodată, premierul Ludovic Orban a subliniat că România este un susținător ferm al principiului multilateralismului și al organizațiilor fundamentate pe principiul ordinii internaționale bazate pe reguli. A evidențiat necesitatea adaptării instituțiilor multilaterale prin reguli mai ferme, potrivite contextului economic global, pentru a fi pregătite să răspundă provocărilor majore, precum criza provocată de pandemia de Covid-19.

Premierul Ludovic Orban a menționat prioritățile cuprinse în Planul Național de Relansare și Reziliență pe care Guvernul României îl pregătește pentru a beneficia de fondurile europene din cadrul Mecanismului European de Redresare și Reziliență. Șeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului pentru realizarea de investiții în domenii prioritare precum: infrastructură de transport, conectivitate digitală, energie și tranziție ecologică, dezvoltare urbană, sănătate, agricultură, educație, protecție socială și cercetare-inovare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ludovic Orban o contrazice pe Raluca Turcan privind închiderea mall-urilor. „Nu cunosc aceste declaraţii”


loading...
Partenerii noștri