Ludovic Orban, nimicitor cu Florin Cîţu după demiterea secretarului de stat de la Ministerul Sănătăţii în nici 24 de ore. „N-am mai înţeles nimic”

Ludovic Orban nu a ezitat să-l atace pe Florin Cîţu, după ce premierul a demis un secretar de stat în Ministerul Sănătăţii la 24 de ore de la numire. Preşedintele PNL a explicat că numirea medicului Cosmin-Constantin Baciu fusese aprobat în forul de conducere al partidului şi recunoaşte că "nu mai înţeles" nimic după ce a văzut decizia demiterii în Monitorul Oficial.

09 iul. 2021, 23:20
Ludovic Orban, nimicitor cu Florin Cîţu după demiterea secretarului de stat de la Ministerul Sănătăţii în nici 24 de ore. „N-am mai înţeles nimic”
foto: Mediafax foto

Ludovic Orban a fost întrebat despre declaraţiile lui Florin Cîţu care a dat vina pe „procedurile” birocratice pentru a motiva demiterea lui Cosmin-Constantin Baciu la nici 24 de ore de la numirea în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„În cadrul negocierilor, la Ministerul Sănătăţii, PNL e reprezentat de doi secretari de stat. Noi am desemnat cei doi candidaţi, respectiv domnul Andrei Baciu care e şi vicepreşedintele Comisiei de vaccinare, şi domnul Cosmin Baciu care e un medic apreciat şi care trebuia numit încă de când am luat decizia de susţinere în BPN.

Când am văzut în Monitorul Oficial numirea domnului Baciu, am zis: în sfârşit s-a făcut ceea ce trebuia făcut. Când am văzut demiterea, n-am mai înţeles nimic”, a declarat Ludovic Orban, preşedintele PNL. 

Citeşte şi: Florin Cîţu a pus la punct tinerii din PNL. „N-am auzit foarte multe aplauze, ceea ce arată că mai avem de lucrat la ce facem noi în politică”

De asemenea, Ludovic Orban a dat de înţeles că nu a avut timp să discute cu Florin Cîţu despre demiterea lui Cosmin Baciu, deşi s-au întâlnit cu ocazia evenimentelor electorale PNL în Dolj şi Vâlcea.

Cât despre remanierea lui Alexandru Nazare de la Ministerul Finanţelor, preşedintele PNL a spus că urmează să se consulte cu colegii liberali privind nominalizarea unui ministru al Finanţelor.

„Voi lua o decizie după ce mă voi consulta cu colegii. Va trebui să luăm o decizie legată de nominalizarea unui ministru al Finanţelor. Evident că voi consulta toţi colegii şi vom lua o decizie”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a evitat să spună cine s-ar afla în cărţi pentru portofoliul Finanţelor.

„Am apreciat activitatea ministrului Nazare. De altfel, evaluările agenţiilor de rating care fie au fost stabile, fie au fost în înbumătăţire.. Modul în care a decurs execuţia bugetară, cu o creştere a încasărilor bugetare cu 23%, programul de digitalizare, conectarea caselor de marcat la serverele ANAF, pregătirea programului efacturare, modul în care a gestionat proiectele de acte normative, reprezentarea României în Ecofin care a fost la înălţime. Domnul ministru Nazare şi-a făcut datoria ca ministur al Finanţelor. Sunt foarte mulţumit şi apreciativ asupra activităţii sale”, a declarat Orban.

Citeşte şi: Florin Cîţu dă explicaţii după ce a demis un secretar de stat pro Orban în mai puţin de 24 de ore de la numire. „Trebuie să vedem dacă filiala îl mai susține”

Ludovic Orban, despre retragerea sprijinului politic lui Cîţu: „Suntem departe de o astfel de decizie”

Întrebat despre posibilitatea retragerii sprijinului politic al lui Florin Cîţu, Ludovic Orban a spus că PNL este „departe” de a lua o astfel de hotărâre.

„Suntem departe de o astfel de decizie (…) Am intrat în competiţie electorală pentru funcţia de preşedinte al PNL şi orice evaluare în momentul de faţă a activităţii premierului sau a Guvernului ar putea fi privită din perspectiva acestei competiţii. Oricum va exista o competiţie. Probabil, colegii mei când vor veni să voteze preşedintele PNL vor ţine cont de evaluarea personală pe care o fac asupra guvernării”, a mai spus Orban.

Cât despre modul în care Florin Cîţu a făcut remanierea lui Nazare, Orban a dat de înţeles că premierul este susţinut de PNL şi trebuie să respecte regulamentele partidului.

„Florin Cîţu este premierul susţinut de PNL, este senator al PNL, membru al PNL şi obligaţia oricărui membru al PNL este să respecte statutul, să respecte regulamentele şi să acţioneze în conformitate cu acestea în toate funcţiile publice de reprezentare în care e susţinut de partid”, a mai precizat Ludovic Orban.

Liderul PNL a vorbit şi despre rectificarea bugetară pe care Guvernul urmează să o realizeze în august.

„După primele şase luni, conform legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor trebuie să pregătească raportul privind situaţia economică şi bugetară care fundamentează rectificarea bugetară. Aşteptăm pregătirea acestui raport.

Rectificarea bugetară trebuie făcută pentru a răspunde evoluţiilor din primele luni ale anului, primele şapte luni ale anului, astfel încât să adaptăm bugetul la realitatea din punct de vedere al veniturilor şi cheltuielilor”, a spus liderul PNL.

De altfel, Ludovic Orban a subliniat că „rectificarea oricum trebuie făcută cu acordul PNL şi a conducerii PNL şi cu acordul coaliţiei”.