Ludovic Orban: Nu există nicio discuţie despre starea de urgenţă

Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la România Tv că nu se pune problema unei reintroduceri a stării de urgenţă. Premierul a explicat că starea de alertă oferă autorităţilor instrumente pentru gestionarea crizei sanitare.

18 nov. 2020, 22:58
Ludovic Orban: Nu există nicio discuţie despre starea de urgenţă
Ludovic Orban exlude reintroducerea stării de urgenţă

Ludovic Orban a afirmat la România Tv, că „Nu există nicio discuţie despre starea de urgenţă”, explicând că starea de alertă este suficientă în aceste momente.

De asemenea, primul ministru a făcut apel la primari să colaboreze cu autorităţile centrale în aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

„Mai avem o problemă cu primarii: noi nu putem, de exemplu, să suspendăm autorizaţia unei terase care s-a închis şi care nu respectă regulile. Autorizaţiile de funcţionare sunt date de primari şi am cerut prefecţilor să ceară concursul primarilor. Primarii trebuie să se implice şi să folosească toate pârghiile pe care le au la dispoziţie pentru (..) a-i sancţiona pe cei care nu respectă regulile”, a afirmat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Perioada de suspendare a şcolilor nu va fi foarte lungă

În ceea ce priveşte învăţământul, şeful Executivului a susţinut că, „până la o reducere semnificativă a îmbolnăvirilor zilnice, învăţământul se desfăşoară online” şi că elevi se vor întoarce în bănci atunci când se va constata un „trend descendent consolidat”.

Orban a adăugat că numărul elevilor care nu au acces la şcoala online „s-a redus constant” în ultima perioadă şi că Guvernul va găsi soluţii pentru elevii care nu au acces la învăţământul pe internet.

Citeşte şi Premierul Orban la România TV: „Nu m-am gândit să-mi dau demisia. Nu am niciun motiv”

„Această perioadă de suspendare a şcolilor nu va fi foarte lungă. Vine vaccinul, sperăm să scadă în intensitate al doilea val. Atunci când condiţiile epidemiologice vor permite reluarea şcolilor în condiţii de siguranţă sanitară, vom lua această decizie”, a menţionat premierul.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că săptămâna viitoare va fi făcută publică strategia de vaccinare la nivel național împotriva coronavirusului. ”Vaccinarea se va face etapizat și va începe pe grupe de populație. E vorba în prima fază de personalul medical, cei aflați în grupele de risc, lucrătorii din educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă”, a precizat șeful statului.