Ludovic Orban: „Ori Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaţilor, ori Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat”

Biroul Politic Naţional al PNL a validat, miercuri, varianta ca preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, să fie propunerea de premier, iar ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, - propunerea de preşedinte al Senatului şi varianta ca Florin Cîţu să fie propunerea de prim-ministru şi Ludovic Orban - preşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse liberale.

16 dec. 2020, 19:14
Ludovic Orban: „Ori Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaţilor, ori Orban premier şi Cîţu preşedinte la Senat”

Ludovic Orban a susţinut o declaraţie de presă după încheierea Biroului Politic Naţional al PNL de miercuri, în care a anunţat că liberalii sunt dispuşi la flexibilitate în negocierile cu USR-PLUS şi UDMR, anunţând şi variantele votate în unanimitate în forul de conducere.

„Am prezentat o informare privitor la evolutia discutiilor cu posibilii nostri parteneri, cu care am decis sa incercam sa formam o coalitie de guvernare.

Constatand ca mandatul initial cu care PNL a decis sa propuna premier pe Florin Citu si pe subsemnatul ca presedinte al Camerei Deputatilor, am decis sa flexibilizam mandatul, conform cererilor partenerilor, care au solicitat presedintia Camerei Deputatilor.

Ca urmare, PNL a decis urmatorul mandat:  continuarea negocierilor pentru formarea unei coalitii. Obiectivul nostru este sa transpunem intr-o guvernare eficienta programul de guvernare prezentat romanilor.

Constatand ca votul este baza pentru orice negociere, PNL avand o pondere de 55% in aceasta coalitie, considera legitim sa desemneze premier si presedintele unei camere. Ori ramane Citu premier si Orban la Camera Deputatilor, ori acceptam si varianta in care PNL desemneaza premier si un candidat la Senat.

In aceasta situatie, candidatul la functia de premier este desemnat subsemnatul, iar la Senat Florin Citu.

Am stabilit ca trebuie sa existe o pondere proportionala cu voturile primite de partidele din coalitie.

Vreau sa reiterez un principiu: fiecare partid are dreptul sa-si desemneze candidatii pentru pozitiile pe care urmeaza sa le ocupe. Nicio formatiune nu poate desemna un candidat al altui partid. PNL a demonstrat capacitatea de a guverna Romania si are deplina capacitate de a-si desemna proprii candidati.

Comunic azi public, pentru ca sunt nevoit, pentru ca intelegerea pe care am avut-o in interiorul coalitiei, de a nu comunica decat dupa ce cadem de acord, nu a fost respectata. De aceea comunic, dar in acelasi timp, comunicand mandatul reiterez solicitarea sa ne respectam reciproc si sa evitam declansarea unui razboi mediatic, ce ar putea reduce sansele de intelegere.

Dezmint categoric minciunile aparute pe surse. Mandatul nostru este de a negocia cu USR-PLUS, UDMR si minoritati.

Sunt convins ca in perioada urmatoare va exista mai multa intelepciune”, a declarat Ludovic Orban, preşedintele PNL şi premier demisionar.

Citeşte şi: Gheorghe Flutur, avertisment pentru PNL: Nu poți să te duci într-o alianță dacă la tine lucrurile nu-s puse la punct