Ludovic Orban: „Pensiile vor creşte. Procentul cu care vor creşte va depinde de starea economiei”

Premierul Orban a anunţat, la România TV, că pensiile vor creşte, dar creşterea va depinde doar de starea economiei şi de capacitatea efectivă de a păti pensiile. De asemenea, premierul a pus în discuţie şi problema creşterii alocaţiilor.

RomaniaTV.net
23 mai 2020, 16:47
Ludovic Orban: „Pensiile vor creşte. Procentul cu care vor creşte va depinde de starea economiei”

Creşterea pensiilor

Premierul Ludovic Orban a anunţat că pensiile vor creşte, dar nu poate spune cu ce procent. Acest lucru depinde de starea economiei şi de capacitatea efectivă de plată a pensiilor.

Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală şi vrem să le garantăm pensionarilor că fiecare va primi pensia pe care o merită.

La şase luni, vom face prognoze de evoluţie a economiei româneşti şi vom vedea şi prognozele făcute de insituţiile internaţionale. Acestea vor sta la baza deciziei pe care o vom lua cu privire la procentul cu care vor creşte pensiile. Cu siguranţă, acestea vor creşte cu cât ne va permite economia. 

Economia a suferit de pe urma epidemiei, avem o scădere economică semnificativă. Ne dorim ca recuperarea să fie cât mai rapidă, iar pentru asta facem investiţii. Investim în infrastructura de transport, de sănătate, energetică, educaţională, în infrastructura de comunicaţii, de agricultură (în reţelele de irigaţii).

O lunga perioadă de timp, creşterea economiei a fost o creştere artificială. Nu a fost o creştere bazată pe cunoaştere, inovare, cercetare, dezvoltare. Noi ne dorim un model sănătos de creştere economică, o creştere care să nu ducă la inflaţie, la dezechilibre economice şi care să permită fiecărui român să trăiască mai bine.

Dublarea alocaţiilor

Premierul Orban a vorbit, totodată, şi despre dublarea alocaţiilor. Acesta a spus că impactul dublării alocaţiilor e de 7,3 miliarde de lei, sumă pe care Guvernul nu şi-o permite în acest moment.

„Vom creşte alocaţia cu cât ne vor permite situaţia bugetară şi prognozele economice. Aici a fost o hotărâre a Parlamentului superpopulistă. Nu se pot dubla de două ori într-un an. E o iniţiativă fără niciun fundament economic. Trebuie mărite bugetele de investiţii în mod evident. Nu poţi mări tot – şi pensii, şi alocaţii, şi salarii”, a explicat prim-ministrul Orban.