Ludovic Orban: „Se ia în calcul inclusiv prelungirea stării de urgenţă”. Veşti proaste pentru concediile românilor

Premierul Ludovic Orban spune că autorităţile au în evaluare toate posibilităţile după data de 15 mai, de la prelungirea stării de urgenţă, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major, dar şi varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. El a precizat că o decizie va fi luată în funcţie de evoluţia epidemiei.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 07:37
Ludovic Orban: „Se ia în calcul inclusiv prelungirea stării de urgenţă”. Veşti proaste pentru concediile românilor

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că analizează varianta declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgență instituită prin decret de Klaus Iohannis. „Sunt analizate toate posibilitățile: de la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 și decizia va depinde de evoluția epidemiei”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre românii care pleacă la muncă în Diaspora: ”Își mai aduc rude, că așa e când e ofertă”

Premierul Ludovic Orban a precizat cu privire la românii care au plecat în Europa la muncă că statul NU poate interveni acolo unde „există o relație personală între angajatori și cetățenii români, care își mai aduc rude, ca așa e când e ofertă”.

Premierul Ludovic Orban în vizită la fabrica de măşti de la Dragomireşti: „Vom avea preţuri competitive din 15 mai” 

„Există două forme pentru care români care pleacă la muncă în UE. Fie prin agenții acreditate la ministerul Muncii, prin care să ne asigurăm că au contracte clare și sunt protejați. Ministrul Transporturilor a emis un odin special privind transporturile aeriene.

Trebuie să înțelegem un lucru: România e țară UE. Există libertate de mișcare a oamenilor, de a decide unde să lucreze în alte țări. A două formă în care NU putem interveni. E stric relația personală între angajatori și cetățenii români, care își mai aduc rude, ca așa e când e ofertă.

Facem toate demersurile pentru a ii proteja. In multe cazuri nu am putut interzeni, pentru ca a fost o decizie angajatori – cetățeni”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre tratarea românilor de COVID-19 la domiciliu: „NU e de dorit acel lucru”

Premierul Ludovic Orban anunță că autoritățile caută stații pentru tratarea românilor infectați cu COVID-19, astfel încât tratarea bolnavilor la domiciliu să fie cât mai mult evitată.

„Spații pentru tratare la domiciliu. Urmărim ce se întâmplă și în alte țări. Persoanele tratate și-au infectat membrii familiei. Se mai amenajează spații de tratare, la Tg Mureș, la Cluj, la Arad. Încercăm să creăm spații, astfel încât să evităm tratarea la domiciliu.Nu e de dorit acest lucru. Vom evita cât mai mult posibil tratărea la domiciuliu a românilor”, a spus Ludovic Orban. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că săptămâna viitoare se va decide dacă se va prelungi starea de urgenţă sau va fi găsită o formulă alternativă, cum este starea de alertă, hotărârea urmând să fie luată după apariţia unor noi date despre evoluţia epidemiei de coronavirus.

Ludovic Orban: „Nu vom aproba ieșirea în afara localităților. Facem o evaluare a riscurilor în funcție de deplasare”

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că nu va aproba ieșirea în afara localităților după 15 mai, precizând că este „prematur” să vorbească acum despre perioada concediilor. 

„Facem o evaluare a riscurilor în funcție de deplasare pentru a putea stabili care sunt tipurile de deplasări în afara localității pe care le vom permite. În ceea ce privește sezonul turistic, e prematur să facem anunțul sau să luăm decizii. Ne-am dori ca să existe posibilitatea reală ca oamenii să-și petreacă concediile în destinații de vacantă, dar nu se poate anunța acum cu certitudine dacă se va da drumul la activități. Asta va depinde de evoluția epidemiologică”, a spus Orban.

Ludovic Orban: „Guvernul va plăti o parte din salariile oamenilor care se întorc la muncă”

Premierul Ludovic Orban a anunțat faptul că Executivul va plăti un cuantum din salariu pentru oamenii care revin la muncă în cadrul unor agenți economici afectați de criza coronavirusului.

„Pentru firmele care vor fi sub măsuri de restricție cu siguranță că vom continua plata șomajului tehnic. Pentru companiile care vor relua activitatea, îi vom sprijini cu măsuri active, adică plata unui cuantum din salariu, vom analiza în funcție de fiecare caz.”, a spus Ludovic Orban.