Ludovic Orban se teme de o bombă ecologică în cazul oilor de pe vaporul scufundat. Ce a ordonat de urgenţă premierul

Premierul Ludovic Orban a luat atitudine publică în cazul celor aproape 15.000 de oi rămase pe vaporul scufundat duminică în rada portului Midia. Cum majoritatea dintre ele sunt moarte, există pericol de contaminare afirmă premierul, care a dat dispoziţii să se prevină răspândirea bolilor.

26 nov. 2019, 13:24
Ludovic Orban se teme de o bombă ecologică în cazul oilor de pe vaporul scufundat. Ce a ordonat de urgenţă premierul

Premierul Ludovic Orban spune că autorităţile au luat deciziile care se impuneau în cazul navei încărcate cu 14.000 de oi, care s-a răsturnat în Portul Midia, evitând blocarea şenalului navigabil sau producerea unei poluări cu combustibil, precizând însă că în continuare trebuie luate toate măsurile necesare pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. „Am dat dispoziţiile, către toţi miniştri implicaţi, pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. Acolo trebuie întreprinse măsuri de scoatere a animalelor şi incinerare a lor în timpul cel mai scurt. Nu trebuie aşteptată societatea de asigurări să facă constatări. Acolo trebuie intervenit în două-trei zile, altfel, dacă nu este rezolvată situaţia, există riscul apariţiei unui focar„, a declarat premierul Ludovic Orban.

Citeşte şi Imagini noi de pe nava morţii, cu oile în agonie. Operaţiunile de salvare sunt în toi, însă doar 60 de animale au fost salvate VIDEO

Şeful Guvernul a punctat şi principalele intervenţii ale autorităţilor din subordine, de până acum. „În ceea ce priveşte intervenţia care a ţinut de Ministerul Transporturilor, Agenţia de Salvare a Vieţilor pe Mare a intervenit duminică, în condiţii de aproape furtună, şi practic a salvat aproape întreg echipajul. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost întrunit în conformitate cu prevederile legale, dar nu de fiecare dată dispoziţiile miniştrilor au fost puse în practică.

S-au luat imediat măsuri de eliberare a şenalului navigabil, altfel exista riscul să blocăm portul. S-a reuşit mutarea vasului în afara şenalului navigabil„, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Citeşte şi Amploarea catastrofei din portul Midia este uriaşă. „Vaporul morţii a fost abandonat toată noaptea. Mii de cadavre plutesc acum pe apă”

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că s-au făcut verificări după răsturnarea navei cu oi în Portul Midia şi s-a stabilit că au fost respectate prevederile legale privind transportul animalelor vii. 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au anunţat marţi după-amiază, că de duminică şi până în prezent 60 de oi aflate pe nava respectivă au fost salvate, iar operaţiunea continuă. Oile sunt scoase de pe navă şi transportate la mal cu o  ambarcaţiune a ISU, iar aici sunt preluate de medici veterinari şi evaluate medical în cadrul a două corturi încălzite din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi apoi transportate la fermă.

Un adevărat masacru a avut loc duminică, 24 noiembrie, în portul Midia Năvodari. Un vapor pe care se aflau aproape 15.000 de oi ce urmau să fie exportate s-a scufundat. Militarii au fost solicitați, în jurul 11.51, să intervină duminică, în Portul Midia, după ce la cheul de nord nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu peste 14.600 de oi, s-a răsturnat pe o parte. Toți marinarii aflați la bord erau sirieni, echipajul fiind compus din 22 de membri.