Campanie în pandemie. Ludovic Orban şi Mihai Tudose anunţă lansarea programelor de guvernare ale PNL şi PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că partidul pe care îl conduce se pregăteşte să prezinte programul de guvernare, care probabil va fi lansat duminică, ca parte a campaniei electorale. Din partea PSD, vicepreşedintele Mihai Tudose a anunţat lansarea programului PSD, marţi, la Romexpo.

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 10:50
Campanie în pandemie. Ludovic Orban şi Mihai Tudose anunţă lansarea programelor de guvernare ale PNL şi PSD

Premierul a spus că măsurile economice prevăzute în acesta sunt menite să susţină programul de investiţii deja lansat de guvern.

„În ceea ce priveşte campania electorală, pregătim programul de guvernare pe care îl vom lansa cel mai probabil în cursul zilei de duminică. Este practic angajamentul nostru faţă de români să dezvoltăm România, să utilizăm toate resursele pe care le avem la dispoziţie. În primul rând cea mai valoroasă resursă – resursa umană, românii, pentru a asigura o creştere economică rapidă pentru a putea susţine programul de investiţii pe care l-am lansat deja”, a afirmat luni Ludovic Orban.

Prim-ministrul a adăugat că obiectivul PNL este asigurarea unei dezvoltări economice a României în următorii 4 ani, una fără precedent.

„Obiectivul nostru e acela de a asigura în următorii 4 ani o dezvoltare economică fără precedent a României, cea mai mare creştere economică dintre statele UE şi transformarea României într-o ţară dezvoltată, cu un nivel de venit cât mai aproape de nivelul mediu al UE”, a mai spus Orban.

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a anunţat că social-democraţii vor lansa marţi la Romexpo programul de guvernare al partidului.

„Mâine (n.r. marţi) lansăm la Romexpo programul de guvernare. Şi o echipă care este osatura, scheletul echipei de guvernare. Nu ştiu dacă lansăm şi un candidat pentru premier înainte de alegerile parlamentare. Deocamdată soluţii avem Ştim ce avem de făcut. Dacă românii ne acordă încredere, credeţi-mă că avem cel puţin 5 soluţii pentru prim-ministru”, a afirmat Mihai Tudose luni într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

PSD propune, prin programul de guvernare în domeniul educaţiei, introducerea orelor de educaţie sanitară, educaţie financiară şi cea privind drepturile şi valorile muncii care sunt absolut necesare. Social-democraţii mai propun dezvoltarea şi adaptarea la cerinţele actuale existente pe piaţa muncii a învăţământului dual prin realizarea unor partneriate între unităţile de învăţământ şi antreprenori, potrivit News.ro.

De asemenea, PSD promite, în programul de guvernare pe care îl propune, înfiinţarea unui Fond Naţional de Dezvoltare Locală, dar şi a unui Registru Naţional al Investiţiilor Publice, precum şi simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene. Social-democraţii susţin că, prin implementarea programului pe domeniul Dezvoltare locală şi regională, nu vor mai exista situaţii în care localităţi fără apă şi canal să construiască săli de sport sau să asfalteze drumuri fără a avea aceste utilităţi.

Totodată, programul de guvernare al PSD cu care va candida la alegerile parlamentare prevede creşterea salariului minim brut la 3.500 lei până în 2024, a salariului mediu brut la 7.010 lei în următorii 4 ani şi a punctului de pensie cu 32% la valoarea de 2.340 lei. În document este precizat că pensia minimă va creşte de la 800 lei la 1.300 lei până în 2024, însemnând o majorare de 63%. PSD mai propune impozit zero la salariul minim.

Programul de Guvernare Muncă şi Demnitate Socială propus de social-democraţi are ca obieciv principal siguranţa locurilor de muncă, iar în oferta PSD există măsuri pentru tineri, pentru persoanele din categorii defavorizate, precum şi măsuri de stimulare a natalităţii, în contextul în care până în 2050 vom fi doar 15 milioane de români.

Citeşte şi: Kelemen Hunor: „Sunt de acord cu un consens politic, la nivel naţional, pentru proiectul Pactul pentru Muncă”