Ludovic Orban: „Trebuie să creăm pârghii pentru a genera produse şi servicii româneşti competitive cu cele din alte ţări”

Premierul Ludovic Orban a vorbit în deschiderea şedinţei de guvern de marţi despre măsurile economice pe care cabinetul său le pregăteşte pentru relansarea economiei româneşti în contextul crizei generate de noul coronavirus.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 07:04
Ludovic Orban: „Trebuie să creăm pârghii pentru a genera produse şi servicii româneşti competitive cu cele din alte ţări”

„Lucram la acest plan de masuri economice si sociale. Va cuprinde mai multe categorii de masuri.

Primul pilon al reconstructiei este cel al investitiilor publice. Cautam finantare pentru infrastructura in domeniile importante. Va trebui sa identificam resurse financiare pentru a sustine aceste investitii. Invemntariem toate resursele de finantare, in afara veniturilor de la bugetul de stat.

Va trebui sa dimensionam acest program si toate masurile pe care le vom adopta in functie de resursele pe care le avem in mod realist. Sunt resurse din toate sursele posibile, finantatori institutionali, fonduri europene, cele pe care le putem mobiliza prin emisia de titluri, imprumuturi, gandim o emisie de titluri pentru persoane fizice, posibile resurse private pe care le putem angrena. Analizăm emiterea unei emisii de obligațiuni, de titluri de stat care să fie cu adresabilitate către cetățeni, o operațiune mai amplă prin care să creștem capacitatea de susținere financiară.

Este pe circuitul de avizare un program de sustinere a companiilor medii si mari. Vom incerca sa acordam produse de garantare si subventionare partiala pentru aceste companii.

Am identificat resurse financiare in exercitiu actual. Vom putea mobiliza o suma de pana la un miliard de euro pe care il vom aloca spre IMM-uri.

Folosim instrumentul ajutorului de stat, dar obiectivul nostru este sa il utilizam pentru investitii noi. Suntem in dezbatere pentru stabilirea unei scheme de ajutor de stat pentru garantarea creditelor comerciale. Daca o companie are probleme, aceasta afecteaza mai multe companii.

Mai avem programe mai mici, pe fonduri europene. Mai gandim si alte mecanisme, care vor fi finantate din fonduri europene sau finantatori institutionali.

Scanner de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale. Sunt 5 țări europene care au un astfel de scanner. Încercăm să punem la punem la punct un astfel de mecanism.

Măsurile active de ocupare a forței de muncă, vom apela la un instrument pentru persoanele care au fost în șomaj tehnic și care revin în companii. Vom acorda plata unei sume pentru susținera companiilor, nu am stabili încă suma, dar va fi între 35 -45 % pentru reluarea activitații

Vom prelungi somajul tehnic pana la 1 iunie si dupa 1 iunie doar pentru domeniile unde se mentin restrictii. Incercam sa sustinem angajarea persoanelor in cautarea unui loc de munca. Un instrument pentru angajarea persoanelor peste 50 de ani, altul pentru studenti, vom incerca sa facem instrumente pentru companii.

Sunt aproximativ 300.000 de contracte de munca incheiate, la care adaugam aproximativ 350.000 de romani care s-au intors in tara si vor cauta locuri de munca.

Ne axam pe un principiu foarte important: ce se poate produce competitiv pe piata din Romania, trebuie fructificat. Trebuie sa cream parghii pentru a genera produse si servicii competitive cu cele din alte tari”, a spus Ludovic Orban.