Ludovic Orban va conduce şedinţa în care ar putea fi dărâmat Guvernul Cîţu. Decizia luată de liberalii fideli fostului preşedinte

Moţiunea de cenzură „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, inițiată de PSD, ar putea fi adoptată de Parlament marți, 5 octombrie. Parlamentarii liberali fideli lui Ludovic Orban nu vor fi prezenţi în sală, pentru a se delimita faţă de "echipa câştigătoare".

05 oct. 2021, 08:42
Ludovic Orban va conduce şedinţa în care ar putea fi dărâmat Guvernul Cîţu. Decizia luată de liberalii fideli fostului preşedinte

Senatorii şi deputaţii PNL, care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie, au anunţat că vor boicota şedinţa de plen, pentru a transmite un mesaj de delimitare faţă de Florin Cîţu şi noua conducere a partidului.

”Conducerea PNL a decis ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură, dar să nu voteze. Noi (tabăra Orban – n. red.) am agreat să nu participăm, să boicotăm şedinţa. Este o formă de delimitare de Florin Cîţu”, au explicat surse politice din tabăra Orban, citate de News.ro.

”Am discutat şi despre cum vom face pe viitor opoziţie: din interiorul sau din exteriorul PNL. Nu s-a luat o decizie, vom vedea în funcţie de rezultatul de la moţiunea de cenzură şi de evoluţiile ulterioare”, au mai precizat sursele citate.

Citeşte şi: Zi decisivă pentru Guvernul Cîţu. Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată azi în Parlament

Ludovic Orban va conduce şedinţa în care ar putea fi dărâmat Guvernul Cîţu. Fostul lider PNL ar vrea să-şi facă alt partid

Susţinătorii lui Ludovic Orban au discutat despre rămânerea în Opoziţie în contextul în care fostul lider al PNL a afirmat că nu exclude varianta creării unei noi construcţii politice.

„Ce s-a întâmplat la Congres pe mine m-a marcat profund şi m-a făcut pentru prima oară să-mi pun întrebarea dacă mai am ce să caut în această gaşcă care a călcat în picioare lucruri fundamentale care ţin de democraţie (…) Când voi fi convins că PNL a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul PNL. În momentul de faţă cei care conduc azi partidul nu au nicio legătură cu PNL”, a declarat Ludovic Orban, potrivit sursei citate.

Moţiunea de cenzură PSD ar putea fi adoptată cu un număr record de voturi

Cele trei partide care au anunţat că vor vota moţiunea – PSD, USR şi AUR – au împreună 280 de senatori şi deputaţi. După cum au anunţat liderii celor trei formaţiuni, toţi parlamentarii vor fi prezenţi, cu excepţia unui social-democrat bolnav de Covid-19 şi aflat în izolare.

În aceste condiţii, Guvernul Cîţu ar putea fi demis cu cel puţin 279 de voturi, în condiţiile în care majoritatea necesară pentru adoptarea moţiunii este de 234.

Astfel, ar fi un scor istoric înregistrat pentru demiterea unui Guvern, având în vedere că Executivul condus de Ludovic Orban a fost răsturnat la începutul anului trecut cu 261 de voturi.

Conform sursei citate, un alt record pe care deja l-a bifat Florin Cîţu este performanţa de a avea împotriva sa, în paralel, două moţiuni de cenzură. Totuşi, prima dintre ele, cea depusă de USR şi AUR la începutul lunii trecute, este în continuare blocată, deşi Curtea Constituţională a decis că, prin acest lucru Parlamentul încalcă legea fundamentală.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Focar de infecţii nosocomiale la Spitalul Militar din Bucureşti. Mai mulţi pacienţi au murit în secţia ATI din cauza bacteriilor. Acestea pot fi oprite de un singur medicament care nu e aprobat în România, deşi în UE e folosit din 2009. Reacţia oficială a conducerii spitalului