Negocieri pentru formarea Guvernului, eşuate. Ponta: „Nu vom susţine Guvernul Orban”. Premierul desemnat: „Nu vreau guvernare cu Ponta”

Ludovic Orban a discutat, miercuri, cu reprezentanţii Pro România pentru a obţine susţinerea Guvernului. Victor Ponta a declarat după întâlnirea cu liderul PNL că nu va susţine noul cabinet, iar Ludovic Orban că nici nu îşi doreşte o guvernare alături de Ponta. Celelalte partide parlamentare au anunţat că au ajuns la un acord cu premierul desemnat. Premierul desemnat de Klaus Iohannis a avut, pe masa negocierilor, și o listă a miniștrilor viitorului Guvern Orban.

23 oct. 2019, 04:46
Negocieri pentru formarea Guvernului, eşuate. Ponta: „Nu vom susţine Guvernul Orban”. Premierul desemnat: „Nu vreau guvernare cu Ponta”

UPDATE: Ludovic Orban susţine că negocierile vor continua individual. Liderul PNL mai spune că refuzul Pro România nu înseamnă că guvernul nu va fi învestit.

„Nici nu aveam foarte mari aşteptări. Pe de altă parte, îmi este foarte greu să înţeleg această atitudine. Pe de o parte, votezi o moţiune de cenzură să dai jos Guvernul Dăncilă şi, pe de altă parte, nu participi la învestirea unui guvern care să înlocuiască Guvernul Dăncilă. E o contradicţie în atitudini, dar nu este surprinzătoare apariţia unor contradicţii în atitudinile publice. În mod evident, vă mărturisesc că mă aşteptam la această poziţie. Asta nu înseamnă că şansele de a reuşi învestitura guvernului nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenţi, parlamentari care se află în diferite situaţii. De asemenea, purtăm discuţii individual cu parlamentari din PSD. Evident, nu purtăm nicio negociere instituţională cu PSD, nu avem ce discuta cu PSD, obiectivul nostru este să îndepărtăm de la putere rămăşiţele acestui guvern toxic, care în fiecare zi mai face câte o nefăcută şi care distruge sistemele publice, angajează cheltuieli pentru care nu există acoperire, fixează pe posturi clientela politică”, a spus Orban.

„Sincer, nici nu mi-aş dori să guvernez alături de Victor Ponta”, a declarat Orban.

Citeşte mai mult aici

UPDATE: Victor Ponta a luat o decizie în privința învestirii Guvernului Orban. Pro România nu va susţine Guvernul Orban, a anunţat Ponta după întâlnirea cu Ludovic Orban.

Liderul PRO România susţine că Guvernul PNL va întâmpina probleme atâta vreme cât nu va avea majoritate parlamentară. 

„Să guvernezi fără majoritate şi cu cinci partide, ALDE, PMP, UDMR, USR care au interese total diferite şi nu se înţeleg nici măcar pe ceea ce vor să anunţe, va fi foarte dificil, dar sper să reuşească(…) Se pot realiza şi au şi sens pentru binele nostru al tuturor să le facem odată cu cele locale sau oricum în aceeaşi perioadă, în aşa fel încât în luna mai sau iunie România să ştie foarte clar cine e primar, cine e preşedinte de Consiliu Judeţean, cine e parlamentar, cine e prim-ministru şi Guvern, să nu stăm tot anul viitor, un an de criză, în mod evident, în alegeri pentru că ăsta e un lucru foarte rău. Sunt la al patrulea mandat, nu am votat decât guverne în care am crezut că au toate datele să reuşească. De exemplu, nu am votat Guvernul Cioloş, cum l-au votat foştii mei colegi de la PSD şi nu mi-a părut rău niciodată că nu l-am votat. Nu vom vota acest guvern al domnului Orban PNL şi probabil că şi de data asta vom avea dreptate”, a declarat Ponta.

Pe de altă parte, Victor Ponta a mai spus că a fost de acord cu PNL pe un singur aspect, şi anume: alegeri anticipate.

„Ne-am înţeles pe un singur lucru, vom susţine cei de la Pro România alegeri anticipate pentru Parlamentul României”, a mai spus Ponta.

Citeşte mai mult aici

Victor Ponta a mai avut o discuţie cu premierul desemnat.

„Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm şi să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Aşa încât discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de aşa ceva. (…) Sunt cinci partide de dreapta – PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Ar trebui să să se înţeleagă ei cinci”, a declarat Victor Ponta, joi, explicând că Ludovic Orban ar trebui să procedeze ca la moţiunea de cenzură, să vadă exact, pe bază de semnătură, ce parlamentari votează.

Cum arată ultima variantă a GUVERNULUI ORBAN. Ce liberali ocupă ministerele de forţă

„Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”, a mai spus atunci Ponta.

Ludovic Orban a avut, marţi, discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens.

Citeşte şi Dan Barna: „Chiar dacă va obţine învestitura, guvernul Orban va fi unul slab”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat.

„Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt „serioase, bune”.

„Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism”, a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua „o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern”.

„Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor”, a spus Barna, menţionând că „suntem foarte aproape de această susţinere”.

De asemenea, marţi seară, Barna a mai spus că sunt „şanse rezonabile” ca Guvernul Orban să fie învestit de la prima încercare.

„Se constituie o majoritate similară ca la moţiune, care pare că poate obţine acel 233 de voturi necesar pentru învestirea Guvernului”, a spus Barna.

Singurul care nu s-a arătat mulţumit de discuţiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

Tomac crede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP să nu participe la această guvernare.

Tomac a spus că trebuie să consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la învestirea Guvernului.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, că lista cu propunerile de miniştri va fi gata vineri.

Ea a precizat că iniţial s-a pornit cu 6-7 nume de persoane care ar putea prelua fiecare minister, ulterior ajungându-se la trei nume.

„Pe unele portofolii există deja conturat un nume”, a spus Turcan, refuzând să precizeze dacă numele său se află sau nu pe listă.