Lui Sarkozy i s-a „prezis” matematic victoria în alegeri: 50,3% dacă şomajul nu creşte până în mai

Doi cercetători de la  "ElectionScope" au folosit două variabile pentru a calcula şansele victoriei lui Nicolas Sarkozy în alegerile  prezidenţiale. Aceste  sunt evoluţia popularităţii preşedintelui care candidează pentru al doilea mandat şi rata şomajului din Franţa.

07 mart. 2012, 17:33
Lui Sarkozy i s-a „prezis” matematic victoria în alegeri: 50,3% dacă şomajul nu creşte până în mai

După calculele experţilor, Sarkozy ar urma să câştige în al doilea tur, cu  50,3% din sufragii, numai dacă şomajul nu va creşte până în luna mai, când sunt alegerile.

Cei doi specialişti care i-au calculat matematic şansele de victorie lui Sarkozy au exclus complet din metoda lor orice sondaj de opinie referitor la previziuni de rezultat în alegerile prezidenţiale din Franţa, din mai. Potrivit acestor sondaje care au fost făcute de diferite institute de profil la începutul lunii martie, Sarkozy ar urma să obţină între 41% şi 44% din sufragii în cel de-al doilea tur de scrutin, în timp ce adversarul său socialist, Francois Hollande ar putea obţine între 56% şi 59% din voturi.

De asemenea,potrivit celor mai recente estimări ale IFOP, pe o perioadă de un an, rata şomajului în Franţa a crescut uşor de la 9,2% la 9,4% în metropolă, iar popularitatea preşedintelui ţării a crescut şi ea cu 2 puncte.

„Dacă rata şomajului ar depăşi 9,6%, Hollande ar putea câştiga alegerile prezidenţiale”, au explicat cei doi cercetători. Dar INSEE a anunnţat, la 1 martie, o rată a şomajului de 9,4%. Dar indiferent de toate acestea, scorul va fi foarte strâns, iar un (scor de) 57 la 43 în favoarea stângii (după cum s-a estimat în alte sondaje de opinie, n.r.) este total exclus”, au mai precizat cei doi specialişti publicaţiei L’Expansion.

Bruno Jerome şi Veronique Jerome-Speziari au prezis cu succes rezultatele a trei dintre ultimele alegeri prezidenţiale care au avut loc în Franţa şi în Statele Unite.