Lui Shakespeare i se clatină piedestalul. Noua generaţie de profesori îi critică atitudinea față de rasă, sexualitate, gen și clasă socială

Noua generaţie de profesori din Marea Britanie, profesorii "woke", îl contestă pe William Shakespeare. Aceştia condamnă atitudinea pe care marele scriitor englez a avut-o faţă de rasă, sexualitate, gen și clasă socială, scrie Washington Times.

18 feb. 2021, 16:09
Lui Shakespeare i se clatină piedestalul. Noua generaţie de profesori îi critică atitudinea față de rasă, sexualitate, gen și clasă socială
William Shakespeare. FOTO: nypost.com

Shakespeare nu va mai fi pentru mult timp simbolul literaturii engleze. Cel puţin asta speră profesorii din noua generaţie, care sunt de părere că Shakespeare este mai degrabă un instrument al oprimării imperialiste, un autor care ar trebui disecat în clasă sau scos din programă cu totul.

Este despre supremație albă și colonizare”, sunt de părere profesorii care au fondat #DisruptTexts, un grup care dorește scoaterea unora dintre simbolurile literaturii occidentale din programa școlară sau supunerea lor unor critici nimicitoare.

Operele lui Shakespeare, studiate din perspectiva aspectelor legate de egalitate

Cadrele didactice anti-Shakespeare cred că cei care-i apreciază operele ignoră viziunea problematică a autorului asupra lumii. Profesorii opinează că, în cazul în care acesta va mai fi predat în continuare, va trebui predat „în versiuni diluate ale textelor sale originale, iar accentul să cadă pe problemele legate de egalitate„.

Citeste şi Schimb dur de replici între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu, după ce scriitorul a anunțat că s-a vaccinat anti-Covid

Doi profesori din Marea Britanie au spus că predau lucruri alternative atunci când copiii citesc diferite opere ale lui Shakespeare. Elizabeth Nelson, care predă limba engleză la Twin Cities Academy, St. Paul, Minnesota, spune că le predă elevilor săi teorie marxistă când aceștia citesc tragedia „Coriolan” a lui Shakespeare. Iar Sarah Mulhern, profesoară la High Technology High School din Lincroft, New Jersey, a declarat că, atunci când elevii studiază opera „Romeo şi Julieta„, ea le predă o „analiză a masculinității toxice”.

Un stat american vrea ca profesorii să combată „rasismul din matematică”

Departamentul de Educație din Oregon încurajează cadrele didactice să se înscrie la un program de instruire care încurajează „etnomatematica” pentru a combate supremația albă, potrivit Fox News.

Susținerea ideii că există mereu răspunsuri corecte și greșite perpetuează obiectivitatea precum și teama față de un conflict deschis”, este de părere Marc Siegel, directorul pentru comunicare al ODE.

Citeşte şi Efectele celui de-al treilea lockdown în Anglia. Când se relaxează restricţiile

Acesta a vorbit despre programul de instruire „Matematica Echitabilă”, precizând că „ajută educatorii să învețe mijloace cheie de implicare, dezvolte strategii pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor de culoare, hispanici și multilingvi, precum și implicarea în comunitățile de practică”.

Un manual intitulat „Demantelarea rasismului” descrie „obiectivitatea” ca fiind „credința că există o obiectivitate neutră – o caracteristică a supremației occidentale”.

Acesta încurajează profesorii să „pună accentul pe etnomatematică”, încurajându-i să „identifice și combată modurile în care matematica este folosită pentru a susține viziunile capitaliste, imperialiste și rasiste”.