Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko: „Occidentul formează acolo structuri de putere pentru o lovitură în Belarus”

Mercenarii din Cecenia s-au întors pe frontul din Ucraina, iar armata din Belarus caută un pretext pentru a sări în ajutorul lui Vladimir Putin.

18 sept. 2022, 07:23
Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko: „Occidentul formează acolo structuri de putere pentru o lovitură în Belarus”

Război în Ucraina. Președintele din Belarus a amintit de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, când bielorușii au salvat Europa civilizată de „ciuma brună” a fascismului, dar acum politicienii occidentali visează la răzbunare.

Țările occidentale formează structuri de putere pentru o lovitură de stat în Belarus, aceste unități sunt și în Ucraina, spune Lukașenko la forumul „Aceasta este istoria noastră”, care a avut loc de ziua unității naționale a țării, scrie agenția „BELTA”.

„Mai ales în Ucraina, au găsit un loc convenabil. Astăzi, acolo se formează unități de putere pentru a răsturna autoritățile din Belarus și a ne întoarce cel puțin în 1939”, a spus el.

Război în Ucraina. Rusia ar putea pierde şi controlul asupra regiunii Herson
Lukașenko și-a amintit apoi de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial și a vorbit despre salvarea Poloniei, a țărilor baltice și a Europei civilizate de „ciuma brună”.

„Astăzi, nepoții și strănepoții acelor soldați ai Wehrmacht-ului și ai sateliților germani sunt pur și simplu șterși din istorie. Uitați-vă la politicienii actuali ai Europei și la vecinii noștri: tatăl și bunicul au servit în armatele fasciste. Azi se grăbesc aici: au nevoie de răzbunare”, a remarcat liderul de la Minsk.

Război în Ucraina. Zelenski, primul pas spre negocierile de pace cu Rusia. Cum a reacţionat Kremlinul

Potrivit acestuia, Armata Roșie i-a ajutat pe bieloruși și ucraineni în timpul celui de-al doilea război mondial.

„Majoritatea populației i-a întâlnit pe soldații Armatei Roșii ca eliberatori și a perceput reunificarea ținuturilor belaruse ca un act de justiție istorică. Acest eveniment a oprit războiul nebun al Germaniei naziste timp de doi ani”, a continuat el.

Război în Ucraina. Lukașenko a declarat că bielorușii, în alianță cu alte țări ale URSS, au eliberat Polonia de fascism în 1945. În același timp, nu a menționat niciodată rolul Ucrainei în acest război.

„Peste 600.000 de soldați sovietici, printre care mulți bieloruși, au rămas pentru totdeauna culcați pe pământul polonez. Și cine de acolo, de cealaltă parte a Bugului, își amintește asta astăzi? Ce ne răspund astăzi?”, a conchis el.

Citeşte şi articolul

Scholz i-a cerut lui Putin să pună capăt războiului. Ce răspuns a dat preşedintele Rusiei