Lukașenko, cel mai fidel aliat al lui Putin, a luat o măsură aberantă. „Orice creștere de prețuri este interzisă!”

Dictatorul Aleksandr Lukașenko a interzis inflația prin decret în Belarus, orice creștere a prețurilor fiind interzisă.

06 oct. 2022, 22:30
Lukașenko, cel mai fidel aliat al lui Putin, a luat o măsură aberantă. „Orice creștere de prețuri este interzisă!”

Bielorusul Aleksandr Lukașenko a interzis inflația în Belarus, a anunțat acesta joi, 6 octombrie, conform Ziare.com.

„Orice creștere de prețuri este interzisă, nu de mâine, de azi. Începând din șase octombrie, orice creștere de prețuri este interzisă. Interzisă!” a declarat dictatorul , joi, într-o ședință de guvern. Dacă decretul nu este respectat ar urma să atragă „arestarea imediată și inculparea”.

Citește și: Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Lukaşenko afirmă că Belarus participă la „operaţiunea militară specială a Rusiei”

Lukașenko nu a a exclus posibilitatea ca pe viitor să fie necesare creșteri de prețuri în anumite domenii, însă va fi nevoie de aprobarea oficială. Conform biroului național de statistică, în august inflația din Belarus a fost de 17,9%.

Prețurile care au crescut cel mai mult au fost la alimente, iar prognozele experților bieloruși indică o creștere a inflației de până la 19% pănă la finalul acestui an.

Deputatul bielorus și-a arătat în repetate rânduri sprijinul față de Putin. ”În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, declara acesta.

Citește și: VIDEO Vasili Hamutovski a fost arestat în Belarus! Câți ani de închisoare riscă fostul portar al lui FCSB

Lukaşenko declară că Belarusul ”participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă: ”Participăm, dar nu ucidem pe nimeni. Nu trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”

Preşedintele belarus Aleksand Lukaşenko a declarat, marţi, că ”Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă în conflict, relatează CNN.

”În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.

El a mai spus apoi că ţara sa ”participă” în război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus şi împiedicând ”un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”. ”Aşa cum am spus, nimeni nu va împuşca ruşi în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a subliniat liderul belarus. Lukaşenko a adăugat că Belarusul este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiaţi.

”Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina… Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.

El a menţionat că Minskul nu intenţionează să anunţe vreo mobilizare, dar că intenţionează să înveţe din experienţa Rusiei.

Lukaşenko a fost un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, iar Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru trupele ruse în luna februarie. Liderul belarus a denunţat anterior că ţara sa a fost ”târâtă” în război.