Lukaşenko îl linişteşte pe Putin în legătură cu fuga masivă a rezerviştilor din Rusia. „Au fugit 30-50.000. Lasă-i să fugă, nu erau oameni pe care să te bazezi!”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și-a exprimat punctul de vedere asupra mobilizării din Rusia, în timpul unei întâlniri avute luni, la Soci, cu Vladimir Putin.

26 sept. 2022, 17:46
Lukaşenko îl linişteşte pe Putin în legătură cu fuga masivă a rezerviştilor din Rusia. „Au fugit 30-50.000. Lasă-i să fugă, nu erau oameni pe care să te bazezi!”

„Sunt tot felul de oameni, peste tot. Îi vedem. Poate că până la urmă, tot răul e spre bine. Ceea ce se întâmplă este o anumită răsturnare (am avut-o în Belarus în 2020 și Rusia o are acum). Îţi arată cine este fiecare. Nu e nimic rău în asta. Ei aruncă zvonuri înfricoşătoare de mobilizare în Belarus. Unii oameni au fugit din Rusia. Ascultă, Rusia are o resursă de mobilizare puternică de 25 de milioane de persoane. Bine, să spunem că 30.000 sau chiar 50.000 de oameni au fugit din țară. Imaginează-ți că au rămas aici… Nu sunt oamenii pe care să te bazezi, nu-i așa? Lasă-i să fugă. Nu știu ce simți, dar nu am fost deosebit de îngrijorat când câteva mii de oameni au părăsit Belarus în 2020”, i-a spus Lukaşenko lui Putin.

Acum, potrivit liderului de la Minsk, majoritatea bielorușilor plecați în urmă cu doi ani cer să se întoarcă. „Se vor întoarce și cei care au fugit din Rusia. Trebuie doar să decideți ce să faceți cu ei: fie să vină, fie să rămână acolo. Ceea ce au făcut este greșit. Este posibil, până la urmă, să ajungeți la un acord aici și să nu alergăm prin Europa și America, așa cum a fost în timpul Revoluției bolșevice și după ea. Situația nu este aceeași„, a subliniat Lukaşenko.

Citeşte şi Maia Sandu îi ameninţă cu pedepse pe moldovenii care vor să participe la război de partea Rusiei. Unora li se va retrage cetăţenia

Potrivit lui Vladimir Putin, liderii Belarusului și Rusiei au programat această întâlnire la summitul SCO de la Samarkand. La început, șefii de stat plănuiau să discute agenda bilaterală chiar la summit, dar în final s-a decis organizarea unei întâlniri separate.

„Mă bucur foarte mult că ai găsit timp să vii să vorbești. Sunt multe probleme pe care trebuie să le discutăm. Acestea se referă la situația din regiune; problemele economice pe care le-am discutat mai devreme nu sunt mai puțin importante și au legătură cu industria chimică, alimentația, îngrășămintele”, i-a spus președintele Rusiei omologului său belarus.

El a menționat că Occidentul încă blochează furnizarea de îngrășăminte din Belarus pe piața globală. „Este foarte ciudat, pentru că piața globală, țările în curs de dezvoltare, au mare nevoie de aceste produse”.

Citeşte şi Ruşii se revoltă faţă de mobilizarea ordonantă de Putin. Proteste masive şi confruntări violente cu poliţia în Daghestan