Lukaşenko vorbeşte de dezmembrarea Ucrainei. Preşedintele Belarusului acuză Polonia că vrea să ia vestul ţării, cum era cu 83 de ani în urmă

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a "dezmembra" Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări.

23 mai 2022, 17:15
Lukaşenko vorbeşte de dezmembrarea Ucrainei. Preşedintele Belarusului acuză Polonia că vrea să ia vestul ţării, cum era cu 83 de ani în urmă

Lukaşenko nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale. „Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO (…), să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939„, a spus preşedintele Belarusului, în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, Kievul ar trebui să ceară ajutor, în cele din urmă, pentru prevenirea confiscării vestului Ucrainei. Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească un control asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, acuzaţie despre care Varşovia spune că este o dezinformare.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, trimiţând arme peste graniţă şi primind peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.

Citeşte şi Ruşii au ucis 87 de civili ucraineni dintr-o singură lovitură, cea mai mare pierdere de vieţi în urma unui atac. Anunţul a fost făcut de Volodimkir Zelenski

Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea specială” din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Conform unui pact de neagresiune semnat în 1939 chiar înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au împărţit Polonia între ele. Cea mai mare parte a teritoriului ocupat de Moscova este acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningradul este o enclavă a Rusiei.

Citeşte şi Cum au fost aprovizionaţi luptătorii de la Azovstal, în timpul asediului. Fondatorul batalionului Azov face dezvăluiri din infern


loading...