Lukaşenko permite Rusiei să atace Ucraina de pe teritoriul Belarusului, dar susţine că nu va trimite trupe în război

Republica Belarus continuă să ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei, oferindu-i infrastructura, teritoriul și spațiul aerian. De asemenea, unități de operatori de drone de atac sunt înfiinţate în cadrul trupelor de frontieră ale Republicii Belarus, semnalează serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

09 nov. 2022, 10:50
Lukaşenko permite Rusiei să atace Ucraina de pe teritoriul Belarusului, dar susţine că nu va trimite trupe în război

În plus, potrivit armatei ucrainene, pe teritoriul belarus continuă formarea grupului comun de trupe Belarus-Rusia. „Conform informațiilor preliminare, personalul militar al brigăzii belaruse de asalt aerian 38 a achiziționat până la 100 de seturi de truse individuale de prim ajutor pentru nevoile personalului regimentului 15 de puști motorizate ale Federației Ruse, plus veste și alte echipamente”, se arată în raportul de miercuri dimineață al Statului Major General al Ucrainei.

Potrivit Kievului, structurile de forţă belaruse și-au înăsprit măsurile de căutare, identificare și reținere a cetățenilor cu poziție pro-ucraineană, precum și a celor care critică autoritățile sau războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest timp, Zelenski a trimis primele semnale că ar fi dispus la negocieri pentru încheierea războiului. El s-a arătat îngrijorat de apropierea sezonului rece, spunând că va fi una dintre cele mai dificile ierni din istoria Ucrainei.

Invazia Rusiei în Ucraina a distras atenţia guvernelor lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat la conferinţa COP27 privind clima din Egipt, relatează Reuters.

Citeşte şi: Un grup de foşti politicieni ruşi, format în exil, plănuieşte să-l „elimine fizic” pe Vladimir Putin

„Nu poate exista o politică eficientă în domeniul climei fără pace”, a spus Volodimir Zelenski, subliniind impactul invaziei ruse în Ucraina asupra aprovizionării globale cu energie, asupra preţurilor alimentelor, dar şi asupra pădurilor din Ucraina.

„Acest război a provocat o criză energetică care a forţat zeci de ţări să reia producţia pe bază de cărbune pentru a reduce impactul preţurilor la energie pentru populaţie, preţuri care cresc în mod şocant din cauza acţiunilor deliberate ale Rusie. A dus la o criză alimentară acută în lume, care i-a lovit cel mai rău chiar pe cei care suferă de pe urma schimbărilor climatice. Războiul rus a distrus 5 milioane de hectare de păduri în Ucraina în mai puţin de şase luni”, a arătat preşedintele ucrainean.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia. Condiţiile Kievului pentru negocieri