Lukașenko susține că Al Treilea Război Mondial este aproape. ”Conducerea rusă va folosi arme teribile”

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, un apropiat al regimului de la Kremlin susține că un război mondial este foarte aproape.

31 mart. 2023, 16:30
Lukașenko susține că Al Treilea Război Mondial este aproape. ”Conducerea rusă va folosi arme teribile”
Lukașenko susține că Al Treilea Război Mondial este aproape

Lukașenko susține că Al Treilea Război Mondial este aproape. Lukașenko a declarat vineri că dacă Rusia se va împotmoli pe front Rusia va folosi arme nucleare.

Citește și Alexandr Lukaşenko anunţă că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu Belarus. „Nu ştiu de ce fac asta!”

Lukașenko susține că Al Treilea Război Mondial este aproape

Mai mult, Alexandr Lukașenko transmis că va încerca să sugereze o încetare a conflictului din Ucraina înainte ca acesta să escaladeze.

„Voi încerca să sugerez oprirea conflictului din Ucraina, înainte de continuarea escaladării. Declarăm o încetare necondiţionată a focului. Dacă conducerea rusă vede riscul unui colaps, va folosi arme teribile. Probabila contraofensivă ucraineană va face imposibilă orice negociere”.

Preşedintele belarus, în discursul său în faţa Parlamentului de la Minsk şi citat de agenţiile ruse, susţine că un al treilea război mondial se profilează la orizont „cu incendii nucleare. Astăzi este un moment unic care nu va mai exista niciodată în istoria Rusiei, a Belarusului şi a Ucrainei, nici în istoria lumii, şi mai ales în istoria europeană (…). Înţelegeţi şi ştiţi cu toţii, singura cale este să negociaţi. Negocieri fără precondiţii”, a spus Alexandr Lukașenko.

Lukaşenko a luat-o razna! UE prelungește sancțiunile împotriva Belarusului cu un an

Uniunea Europeană a anunțat luni că prelungește sancţiunile împotriva Belarusului cu un an. Această măsură va continua represiunea împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko şi a sprijinului acestuia pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina.

UE prelungește sancțiunile împotriva Belarusului cu un an. Consiliul European, instanţa care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, a anunțat că aceste sancțiuni  au fost prelungite până la 28 februarie 2024.

UE prelungește sancțiunile împotriva Belarusului cu un an
Sancțiunile au fost prelungite chiar în ziua în care o instanță din Belarus a cerut o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru opozanta în exil Svetlana Tihanovskaia.

Uniunea Europeană a impus din august 2020, mai multe runde de sancţiuni împotriva celor responsabili de represiunea politică şi încălcările drepturilor omului din Belarus.

Pe lista sancțiunilor se află preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi alți 194 de apropiați regimului. Acestora li s-a interzis accesul în UE, iar bunurile lor au fost îngheţate.

Mai mult, 34 de entităţi au fost sancţionate şi orice finanţare europeană le este interzisă.

De asemenea, Belarusul face obiectul unor sancţiuni economice specifice, inclusiv restricţii în sectorul financiar, comerţ, bunuri cu dublă utilizare, telecomunicaţii, energie, transporturi.

Belarus introduce pedeapsa cu moartea pentru funcţionari publici şi personalul militar
Republica Belarus, care este condusă de preşedintele autocrat Aleksandr Lukaşenko, este ultima ţară din Europa unde se mai aplică încă pedeapsa cu moartea.

Fosta republică sovietică Belarus îşi va extinde legislaţia penală pentru a permite aplicarea pedepsei cu moartea pentru funcţionarii publici şi personalul militar pentru „înaltă trădare”, informează marţi dpa. Parlamentul de la Minsk a votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens, a anunţat agenţia de stat Belta.

Republica Belarus, care este condusă de preşedintele autocrat Aleksandr Lukaşenko, este ultima ţară din Europa unde se mai aplică încă pedeapsa cu moartea.

Anul trecut, această ţară a stârnit critici pe plan internaţional după ce a extins aplicarea pedepsei cu moartea pentru pregătirea de atentate teroriste, ca răspuns la acţiuni de sabotare a căilor ferate de către activişti belaruşi care încercau să împiedice astfel trupele ruse să atace Ucraina.

Lukaşenko a făcut ca ţara sa să devină pentru Rusia o bază de operaţiuni militare împotriva Ucrainei

Lukaşenko a făcut ca ţara sa să devină pentru Rusia o bază de operaţiuni militare împotriva Ucrainei vecine. Până acum Belarus nu a participat în mod activ la lupte, însă recenta înfiinţare a unor forţe combinate a alimentat speculaţii conform cărora Moscova va exercita presiuni asupra Minskului ca acesta să se ralieze operaţiunilor ofensive în Ucraina.

Printr-o altă modificare a legii, ofensa de defăimare a Republicii Belarus va include pe viitor şi afirmaţii denigratoare la adresa militarilor – similar cu legea din Rusia.

Mii de oameni se află în detenţie în Belarus din raţiuni politice de când Lukaşenko a zdrobit mişcarea populară împotriva realegerii lui la conducerea ţării, în toamna lui 2020.

Citește și Lukaşenko se întâlneşte cu Putin. În ce condiţii, Belarusul va ataca Ucraina: „Dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul”