LUNEA ALBASTRĂ 2020. Urmează cea mai tristă zi din an. Când este BLUE MONDAY

Blue Monday,  "Lunea cea tristă" sau "Lunea Albastraă" este numele dat zilei de luni din cea de-a treia săptămână a lunii ianuarie. Această zi este considerată către superstioţi ca fiind cea mai deprimantă zi a anului. 

19 ian. 2020, 07:42
LUNEA ALBASTRĂ 2020. Urmează cea mai tristă zi din an. Când este BLUE MONDAY

Numele de „Lunea cea tristă” a fost atribuit pentru prima dată acestei zile în 2005, de către compania Sky Travel, în cadrul unei campanii de publicitate, scrie Wikipedia. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotații negative sociale: schimbarea vremii, ghinion la bani, etc.

Citeşte şi Vacante scolare 2020. Ce vacante vor avea copiii in acest an

Această dată a fost publicată pentru prima dată într-un comunicat de presă de către Cliff Arnall, la momentul respectiv psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Ziaristul Dr. Ben Goldacre de la The Guardian a raportat că acest comunicat de presă a fost livrat către un mare număr de academicieni de relații publice ai agenției Porter Novelli, care le-au oferit bani pentru a semna acest comunicat. 

O formulă de calcul

Psihologul Cliff Arnall a creat și o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului. El a luat în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni. Expresia este:

{displaystyle {frac {[W+D-d]T^{Q}}{MN_{a}}}}{displaystyle {frac {[W+D-d]T^{Q}}{MN_{a}}}}

unde W exprimă condițiile meteorologice, d=debitul (diferența intre datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T=timpul scurs de la Crăciun, Q=timpul scurs de la începutul Anului Nou, M=nivel motivațional scăzut, Na=necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul. [3] [4] Astfel, Cliff Arnall a stabilit că această expresia ia valoarea minimă în prima zi de luni lucratoare a anului.

Alţi svanţi spun că Lunea Albastră este o strategie de marketing

Savanții nu sunt de acord cu această teorie, notând că a fost doar o strategie de marketing din partea Sky Travel, care avea scopul de a-i face pe oameni să-și cumpere bilente pentru vacanțe cu destinații exotice și însorite.