Lupoaică dintr-o specie ameninţată cu dispariţia a călătorit doi ani şi 14.000 de kilometri în căutarea unui partener

Lupoaica de culoare gri a plecat din haita ei din Oregon, SUA, şi după doi ani a ajuns în California, unde a şi murit.

RomaniaTV.net
10 feb. 2020, 16:06
Lupoaică dintr-o specie ameninţată cu dispariţia a călătorit doi ani şi 14.000 de kilometri în căutarea unui partener

Lupii gri au fost odinioară foarte răspândiţi în America de Nord, dar în zilele noatre au ajuns o specie pe cale de dispariție, protejată de lege. În ultimul timp s-au făcut eforturi mari pentru creșterea numărului de exemplare, dar acesta a rămas la un nivel scăzut. Spre exemplu, în California trăiesc doar aproximativ 20 de lupi gri.

Un exemplar femelă din această specie a fost monitorizat de cercetători, care i-au observat atât comportamentul, cât şi traiectoria ultimilor doia ani, când lupoaica s-a desprins de haita ei din Oregon. Plecarea de lângă haită este un fenomen des întâlnit, după cum afirmă biologul Amaroq Weiss.

„Când lupii ajung la vârsta de un an și jumătate sau doi, pleacă din haită pentru a-și căuta parteneri și un teritoriu al lor”, a spus Weiss, pentru The Guardian.

Călătoria lupoaicei, botezată de cercetători OR-54, a început în ianuarie 2018. Urmărită cu un dispozitiv injstalat într-o zgardă, aceasta a umblat prin munţi şi păşuni şi s-a hrănit vânând singură, totul în căutarea unui partener.

Interesant este faptul că, în acest interval de doi ani, lupoaica s-a şi întors la haită de două ori, dar niciodată nu a zăbovit prea mult, cercetătorii glumind că ar fi venit doar să se plângă mamei sale de ghinionul în viaţa sentimentală.

OR-54 a trecut toamna trecută graniţa statului Nevada, iar anul acesta ajunsese în California, unde din păcate şi-a găsit şi sfârşitul. Ea a fost găsită moartă în Shasta, un orăşel de deal din California, iar angajații Departamentului pentru animale sălbatice ai statului de pe coasta de vest vor face o necropsie pentru a determina cauza morții ei, având în vedere că OR-54 avea doar trei ani.

Citeşte şi: Alertă în Galaţi. Încă patru persoane suspecte de coronavirus sunt ţinute în carantină