Lupta cu nămeţii, acum 46 de ani. Carnet de iarnă 1966 VIDEO

Lunile ianuarie şi februarie au fost cele mai bogate în zăpezi pentru ţara noastră de-a lungul timpului. O dovedesc exemplele din trecut.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 16:15
Lupta cu nămeţii, acum 46 de ani. Carnet de iarnă 1966 VIDEO

Iarna grea pe care o traversează românii în aceste zile nu este o anomalie din punct de vedere meteorologic, dacă ne raportăm la antedecentele istorice.

Sunt încă proaspeţi în memorie nămeţii din iarna anului 2008 sau 2004, iar bunicii povestesc de nămeţi cât casa cu care se luptau în vremea copilăriei sau tinereţii lor. Iar spusele lor nu sunt doar poveşti la gura sobei. Unele astfel de momente au rămas impregnate pe peliculă încă din anul 1966, când Televiziunea Română a difuzat un mic reportaj în care tabloul de iarnă a fost zugrăvit în culori idilice: „O dată cu seara Anului Nou, în chip de semne bune peste întreaga ţară s-au cernut zăpezi bogate, nesfârşite aşternuturi de argint pentru ogoare, mirifice podoabe pe crengile care aşteptau nostalgic îmbrăţişările reci şi pure”.

Acţiunea de deszăpezire era privită cu detaşare, ca o joacă: „Oraşele ţării, cu oamenii săi harnici, cu ostaşi şi ofiţeri în primele rânduri, au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii”.

Click aici pentru a vedea cum a fost iarna în anul 1954