Lupta împotriva consumului de droguri continuă! Sute de profesori, instruiți de polițiștii antidrog să recunoască elevii care se află sub influența stupefiantelor

Autoritățile continuă lupta împotriva consumului de droguri care face ravagii în rândul tinerilor! Peste 200 de profesori din Cluj-Napoca au fost instruiți de polițiștii antidrog să recunoască elevii care se află sub influența stupefiantelor.

17 sept. 2023, 19:37
Lupta împotriva consumului de droguri continuă! Sute de profesori, instruiți de polițiștii antidrog să recunoască elevii care se află sub influența stupefiantelor
Sute de profesori, instruiți de polițiștii antidrog să recunoască elevii care se află sub influența stupefiantelor

Sute de profesori, instruiți de polițiștii antidrog să recunoască elevii care se află sub influența stupefiantelor. Cadrele didactice au participat la trei sesiuni de informare cu privire la consumul de droguri, în rândul elevilor, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Citește și Şoferul Mercedesului care a lovit mai multe mașini în centrul Capitalei și a fugit de poliție a fost prins. În trecut, a fost implicat într-un dosar pentru consum de droguri. VIDEO

Sute de profesori, instruiți de polițiștii antidrog să recunoască elevii care se află sub influența stupefiantelor

Polițiștii i-au instruit pe dascăli să recunoască simptomele specifice consumului de droguri și le-au prezentat printre altele și factorii care influențează consumul de substanțe interzise.

Mai mult, aceștia au primit informații cu privire la principalele droguri care se consumă frecvent la nivelul județului.

Totodată, cei peste 200 de profesori au fost informați despre metodele pedagogice care dezvoltă angajamente pozitive față de familie, școală și comunitate, inclusiv angajamentul de a duce o viață sănătoasă, fără alcool, tutun sau droguri.

În același timp, cadrele didactice au fost instruite de polițiștii antidrog cu privire la acțiunile care pot fi luate în vederea intervenției în cazul consumatorilor care doresc să-și schimbe comportamentul de consum.

Autoritățile spun că în perioada următoare, aceste discuții vor fi urmate de sesiuni de informare a cadrelor didactice și a părinților din județ.

Ministrul Educației nu este de acord ca profesorii să testeze elevii anti-drog

Ministrul Educației, Ligia Deca, nu crede că rolul profesorilor este să facă teste anti-drog. Ea susţine că este nevoie de un plan integrat, a cărui aplicare ţine de mai multe instituţii, considerând că important este, dincolo de testare, şi ce se întâmplă atunci când un elev iese pozitiv în ceea ce priveşte consumul de substanţe stupefiante.

Ligia Deca a declarat, chiar în prima zi de școală, că nu consideră că profesorii au îndatorirea de a testa elevii pentru depistarea consumului de substanțe interzise. Ministrul consideră că trebuie puse la punct alte planuri, înainte de a discuta despre testare.

„Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, şi anume acela de a educa. Pentru testare şi alte proceduri medicale avem nevoie de specialişti în zona sănătăţii publice şi cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază nişte principii, în primul rând principiul acordului parental, părinţii trebuie să fie de acord şi să solicite. În al doilea rând, principiul confidenţialităţii şi al evitării oricărui fel de stigmatizare. Şi aşa bullying -ul este un fenomen pe care îl vedem extins în toate ţările Uniunii Europene, trebuie să avem mare grijă ca prin această acţiune integrată să nu cumva să vulnerabilizăm”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, la TVR Info.

Ministrul Educației a mai afirmat că „nu se rezumă totul la testare” şi că întrebarea cu adevărat importantă care se pune este: ce se întâmplă după testare, dacă se constată că un elev consumă stupefiante? Ea a mai adăugat că va exista un plan comun al mai multor instituţii în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor.

„Nu este un fenomen care să se poată combate doar de la Ministerul Educaţiei, sau doar din şcoală. Însă, dacă specialiştii lucrează împreună, eu cred că putem veni cu măsuri coerente”, a conchis ministrul.

Citește și Vlad Pascu, urmărit penal pentru deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul de droguri