Lupta împotriva COVID-19 favorizează răspândirea pe scară largă a altor boli şi infecţii. Specialiştii au început deja să se plângă

Lupta concentrată şi asiduă împotriva COVID-19 afectează eforturile împotriva altor afecţiuni, boli sau infecţii. Nu este doar un concept teoretic, ci o realitate scoasă în evidenţă cu exemple de un material realizat de "Washington Post".
Filip Stan
22 apr. 2020, 12:10
Lupta împotriva COVID-19 favorizează răspândirea pe scară largă a altor boli şi infecţii. Specialiştii au început deja să se plângă

Lavina D’Souza nu a reușit să intre în posesia medicamentelor împotriva HIV furnizate de guvern şi de care avea atâta nevoie, din cauză stării de urgenţă instituită luna trecută în India, în încercarea de a preveni răspândirea COVID-19. Izolată într-un oraş mic, departe de locuinţa ei din Mumbai, această femeie de 43 de ani şi-a epuizat stocul de medicamente, iar acum se teme că sistemul ei imunitar este la un nivel foarte jos. „Orice boală, coronavirus sau altceva, mă va doborî foarte repede”, se teme Lavinia. Ea spunes că și alții sunt nevoiţi să sufere din cauza coronavirusului, deşi nu sunt infectaţi cu virusul.

Întrucât lumea se concentrează asupra pandemiei, experții se tem să nu piardă teren în lupta pe termen lung împotriva altor boli infecțioase, precum SIDA, tuberculoza sau holera, care ucid milioane de oameni în fiecare an. De asemenea, sunt în pericol eforturi de zeci de ani, care au permis Organizației Mondiale a Sănătății să stabilească datele țintă pentru eradicarea malariei, poliomielitei și a altor boli.

Citeşte şi O foamete biblică ameninţă omenirea. Experţii ONU au alcătuit lista ţărilor care vor fi lovite după pandemia de COVID-19

Cu spitalele suprasolicitate de bolnavii de coronavirus şi redirecţionarea personalului medical spre aceste zone, cea mai mare frică a noastră este că resursele dedicate altor boli vor fi epuizate„, se teme dr. John Nkengasong, șeful Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Situaţia este agravată în țările cu sisteme de îngrijire medicală deja supraîncărcate, precum Sudanul. Medicii de la Spitalul Național Al-Ribat din capitala Khartoum au dat publicităţii un document care detaliază măsurile luate la nivel național: mai puțini pacienți internați la Urgență, intervenții chirurgicale amânate pentru perioade nedeterminate, asistență primară eliminată pentru cazurile non-critice și medici calificați transferați la pacienții cu COVID-19.

În timpul unei pandemii, alte boli revin în forţă

Situaţii similare au loc însă în mai toată lumea. Chiar și în țările cu sisteme de asistență medicală extrem de dezvoltate, cum ar fi Coreea de Sud, pacienții care căutau tratament pentru boli precum TBC au fost puşi pentru o perioadă nedefinită pe lista de aşteptare. Aproximativ 30% din cazurile globale de tuberculoză – din 10 milioane, în fiecare an – nu sunt niciodată diagnosticate, iar blocajele provocate de pandemia de coronavirus ar putea mări considerabil acest procent. În Congo. care tocmai a fost centrul ultimei pandemii de Ebola, „rujeola a ucis peste 6.000 de oameni şi ste probabil să vedem o mulțime de decese indirecte cauzate de alte boli„, spune Anne-Marie Connor, director național la World Vision.

Citeşte şi Un român plăteşte lunar 2.400 de dolari pentru un buncăr de lux în care stă pe durata pandemiei. Cum arată adăposturile miliardarilor

Impactul în cascadă al pandemiei nu se limitează însă numai la tratament. Alți factori, cum ar fi accesul la transport în timpul stării de urgenţă îi amenință pe pacienţi. Nici ei şi nici medicii nu pot ajunge la clinici și, de asemenea, este dificilă trimiterea de probe pentru testare. 21 de țări, în special din Africa, au raportat deja deficit de vaccinuri în urma închiderii frontierelor și anulării zborurilor, iar 14 campanii de vaccinare pentru boli precum poliomielita și rujeola au fost amânate. Campaniile de imunizare împotriva rujeolei în 24 de țări sunt deja întârziate. În aceste condiţii, teama de reapariţie a unor boli sau explozia altora sunt cât se poate de justificate. Istoria ne arată, de altfel, că în timpul unei pandemii alte boli îşi fac revenirea în forţă. Pe fondul focarului de Ebola, în Guineea, Liberia și Sierra Leone în perioada 2014-2016 mai mulți oameni au murit de HIV, tuberculoză și malarie, din cauza limitării accesului la servicii medicale. Rashid Ansumana, un expert în sănătate comunitară din Sierra Leone, care a studiat efectele pandemiei de Ebola, spune că „impactul coronavirusului va fi cu siguranță mai mare”.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce s-a ales de românul care a câștigat 10 milioane de euro la Loto 6/49. Ce face acum, nici nu zici că e milionar
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Google Maps. Utilizatorii riscă să își piardă amintirile digitale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum pot șoferii români să plătească doar jumătate din amenzile primite de la noile radare pe trepied
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare