Zelenski: Putin ar vrea să deschidă front în Transnistria şi să preia controlul aeroportului Chişinău. Reacţia Guvernului din Moldova după ce Putin nu mai recunoaşte suveranitatea Chişinăului

Rusia are staţionaţi în Transnistria aproape 2.000 de oameni şi există suspiciunea că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina.

21 feb. 2023, 17:16
Zelenski: Putin ar vrea să deschidă front în Transnistria şi să preia controlul aeroportului Chişinău. Reacţia Guvernului din Moldova după ce Putin nu mai recunoaşte suveranitatea Chişinăului

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a transmis marți că a luat notă de decizia lui Vladimir Putin de a abroga decretul prin care Rusia garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității țării în stabilirea statutului special al Transnistriei. Republica Moldova cere în continuare retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul său.

„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012.

Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului.

De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se arată în comunicatul emis de MAEIE, citat de Jurnal.md.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei – descoperit de serviciile de informaţii ucrainene – a fost confirmat după aceea şi de ţările europene şi se leagă de dorinţa Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

„Am mai menționat că instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Am trecut printr-o perioadă volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți de diferite scenarii. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea. (…) Aceste scenarii se perpetuează de când Rusia a declanșat război în Ucraina”, a spus Recean.

Anunţul care dă fiori: „După ce Ucraina va fi învinsă, vor urma Estonia, Lituania sau Polonia”

Acum o săptămână, Maia Sandu anunța că în Moldova ar urma să intre diversioniști militari. Declarațiile erau făcute după ce omologul său ucrainean vorbea despre un plan al Kremlinului de a ne distruge țara, despre care a informat-o.

CTP: Derbedeul Putin ameninţă Westul, USA: „Fiţi atenți că vă spargem, să moară mama Rusia!”

Adunarea Parlamentară „Euronest” a adoptat o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene şi Consiliului UE începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina, până la finalul anului

„Rezoluţia prin care cerem începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina până la finalul anului, votată de eurodeputaţii şi parlamentarii „Euronest”. Tocmai am adoptat, în cadrul Adunării Parlamentare „Euronest” de la Chişinău, o rezoluţie prin care cerem Comisiei Europene şi Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina până la finalul acestui an. Adunarea Parlamentară „Euronest” este formată din membri ai Parlamentului European şi parlamentari din Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan”, a scris Siegfried Mureşan, marţi pe Facebook.El a mai spus că rezoluţia privind importanţa strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Moldova a fost iniţiată de Grupul Partidului Popular European şi a fost adoptată marţi, cu largă majoritate, de membrii Adunării „Euronest!” – 36 de voturi „pentru”, 0 „împotrivă” şi o abţinere.

„În textul rezoluţiei, mai cerem şi integrarea graduală a Republicii Moldova şi Ucrainei în Piaţa Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două ţări la Piaţa Unică, cetăţenii Ucrainei şi Republicii Moldova vor simţi mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile şi bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două ţări, creşterea exporturilor de produse moldoveneşti şi ucrainene către Uniunea Europeană şi acces mai facil, la preţuri mai mici, la produsele din UE. În acelaşi timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu ţările candidate până cel târziu la sfârşitul actualului deceniu”, a completat Mureşan.Liberalul a mai spus că această rezoluţie arată că Parlamentul European şi parlamentele din ţările Vecinătăţii estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei la UE.

„Suntem cu toţii de acord că integrarea europeană a Moldovei şi Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetăţenii celor două ţări, dar şi pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai tuturor ţărilor din Vecinătatea estică”, a mai spus eurodeputatul PNL.