Lupte în Ucraina: Putin se întoarce la locul crimei, iar Poroşeko denunţă sfidarea lumii civilizate

Luptele care au reizbucnit între forţele ruse sprijinite de rebeli în regiunile separatiste din estul Ucrainei au făcut victime atât în rândul militarilor ucraineni, cât şi în cel al civililor. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin, face o vizită în Crimeea - teritoriu anexat la Rusia, pentru a promova turismul. La rândul său, preşedintele Petro Poroşeko denunţă "sfidarea la adresa lumii civilizate".

17 aug. 2015, 15:31
Lupte în Ucraina: Putin se întoarce la locul crimei, iar Poroşeko denunţă sfidarea lumii civilizate

Luptele au avut loc la Mariupol şi la Horlivka – o localitate aflată în mâinile rebelilor. Aceste violenţe reizbucnesc într-un context în care există din ce în ce mai multe temeri, în ciuda unui armistiţiu de încetare a focului, pe măsură ce tensiunile se accentuează, existând riscul izbucnirii unui nou conflict, mai ales cu ocazia pregătirilor pentru Ziua Independenţei .

„Suntem îngrijoraţi de evoluţiile din ultimul timp, care reamintesc mai degrabă de o intensificare a acţiunilor militare”, a spus şeful diplomaţiei ruse, Sergei Lavrov, acuzând Kievul de încălcarea prevederilor acordurilor de pace în Ucraina şi de pregătirea unei noi ofensive împotriva separatiştilor din estul ţării.

Citeşte şi Ministrul german de Externe: Situaţia în estul Ucrainei este „explozivă”

Până acum, peste 6.500 de persoane au fost ucise în acest conflict, care a izbucnit în aprilie 2014, , după ce Rusia a anexat Crimeea, ca reacţie la alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean susţinut de Moscova, Viktor Ianukovici, potrivit Reuters.

Acum, cu un nou preşedinte ales în mod democratic, Petro Poroşenko, Ucraina se teme de intensificarea tensiunilor în zonă, după vizita de luni, a lui Vladimir Putin în Crimeea, la Yalta. „Criminalul se întoarce mereu la locul crimei”, a scris pe pagina sa de web Renat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimea, care consideră peninsula ca fiind „patria” lor. Iar Poroşenko a afirmat că vizita omologului său rus în Crimeea este o „sfidare la adresa lumii civilizate” și a estimat că gestul liderului de la Kremlin va spori tensiunea creată în estul separatist al Ucrainei de „militarii ruși și mercenarii lor”.